Крстовдан уочи Богојављења молитвено прослављен у манастиру Милешеви

Published On: 19/01/2023

У среду, 18. јануара 2023. године, на дан када Црква прославља Крстовдан, уочи Богојављења, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у параклису Свете Касијане манастира Милешеве.

Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Монахиње манастира Милешеве са својом игуманијом Аквилином одговарале су на прозбе и јектеније.

Након заамвоне молитве Преосвећени је извршио чин великог освећења воде.

У пастирској беседи, коју је произнео након отпуста, епископ Атанасије је, између осталог, рекао: – У току празновања Богојављења Господњега, на Крстовдан, нарочито нам привлачи пажњу то како Бог премудро припрема све нас да уђемо у дубину Празника и да схватимо Његов смисао. Бог се окружио Својим сарадницима који су учествовали у том делу спасења људи. Створио је такво окружење, такав амбијент, да је било лако прихватити Сина Божијега, дело Његово, реч Његову, мисију Његову, укључити се у програм Његовог дела, спасења које Он остварује. Он је послао Пророке и сабрао Апостоле. Његови Пророци су били путокази ка Њему и позивали род људски да прихвати Њега, Господа Христа. Он је дошао да нас ослободи од греха, од смрти, од власти сатане, и сви Његови сарадници били су прикладни за такву мисију ослобођења од греха.

– Због наших гехова Господ Христос улази у реку Јордан и бива крштен, али показујући нам и пример. Он је послао Светог Јована да говори против греха и да крштава водом за омивање грехова. Христос долази да нас ослободи од греха и није се окружио, као својим сарадницима, онима који су робовали греху него који су такође били против греха и позивали против греха, против лицемерја, неправде, робовања страстима, робовања свету.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести