Епископ Димитрије: Људима је потребно да у срцу имају покајање

Published On: 21/01/2023

На празник Светог Јована Претече и Крститеља, Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије началствовао је светом архијерејском Литургијом у манастиру Тврдош. Преосвећеном владици саслуживали су јеромонаси Порфирије и Антоније и ђакон Крсто Авдаловић.

Беседећи по јеванђељу, владика Димитрије је појаснио:- Јављањем Господа на Јордану јавио Бог. Први пут се видљиво јавила Тајна Свете Тројице очевим гласом и силаском Духа у виду голуба. Та Тајна се у пуноћи јавила на Светој Педесетници када је Дух сишао на Свете апостоле. Тиме је благодат постала изнутра доступна човјеку, људи су добили Цркву Божју, која је вјера у Свету Тројицу, сила Свете Тројице којом се људи крштавају, вјера у Спаситеља којом живе, Тајна Литургије коју служе и од које се причешћују.

Говорећи о дивном пророку, владика је нагласио:-  Свети Јован и Мајка Божја, као два најсмиренија бића која су ходила земљом, људима посредници пред Богом, што је потврда ријечи: Бог смиренима даје благодат своју. Њима се Црква моли да посредују за свијет, да би људи примили утјеху, благодат и истинито осјећање и вјеру да Дух Свети руководи Црквом и одржава читав свијет. Он све загријава својм топлотом, све одржава и чини да све плодоноси. Људима је потребно да у срцу имају покајање, као заметак који они дају, жељу да се поправе, да се окрену Богу, да имају вјеру да Бог у срцу њиховом може да чини чуда и да могу живјети само благодаћу и милошћу Божијом попут Светог Јована, којег је одгајила пустиња. Све што је Претеча постао Божје је дјело, али он је у срцу имао покајање, отвореност и стремљење ка љубави и милости Божјој. Бог који се не јавља на силу, даје разне дарове по ријечима апостола Павла, а срце човјеково, када има право настројење и покајање у себи, треба да изроди плод Духа Светога како би га Спаситељ препознао када поново дође.

По отпусту владика је честитао празник и славу, пожеливши да Светитељ на сабране вернике, њихове породице и ближње излије изобиље благослова Господњег, милости и љубави каквом је он горио још од утробе мајчине.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести