Епископ Атанасије: Кроз Богољубивост ствара се здрави поредак у души човека

Published On: 23/01/2023

Недеља по Богојављењу свечано је прослављена у храму Свете Тројице у Новој Вароши, 22. јануара 2023. године, светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије.

Саслуживали су архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић, јереј Мишел Мемишевић и протођакон Иван Савић.

Тумачећи прочитани одељак из Светог Писма, сабраном верном народу, Преосвећени је рекао: –Јеванђелист каже: Од тада поче Исус проповедати и говорити: Покајте се, јер се приближило Царство Небеско! Суштина је у овим двема речима, Покајте се, и друго, јер се приближило Царство небеско! Ово двоје је најважније. Покајати се и, та објава да је на располагању Царство небеско. Многима промиче дубина значења, пресудност значења, ове речи Покајте се, када их Господ Христос изговара. Постоје два царства. Сва друга царства које бележи историја само су верзије, варијанте, једног, земаљскога царства, које је углавном утемељено на људском незнању и људском одметништву од правога царства, које је на првом месту, Царства Божјег, Царства Небеског. Господ наш Христос је дошао да обнови Царство небеско, односно, да га рашири, да оно буде једно једино, и да све нас, цео род људски, уведе у Царство небеско. А то је Царство заједништва са Оцем Небеским и са Анђелима Његовим, и то је успостављање правог, здравог, поретка у свету.

– Постоје две љубави, љубав према греху, на којој је засновано царство греха, царство смрти, и љубав према Богу, која извлачи из тог царства греха и пропадљивости, из царства мрака и смрти, трулежи. Неопходно је било упутити те речи: Покајте се! које садржајно значе одвратити се од грехољубивости и усмерити се ка Богољубивости. Велики је подвиг, највиши чин у људском животу, јесте покајати се. Најзначајнији, најсудбоноснији, најисторијскији чин у животу једног народа јесте покајати се, одвратити се од грехољубивости и кренути ка Богољубивости. Кроз Богољубивост ствара се здрави поредак и у души човека, у животу човека појединца, и у животу народа. И онда то значи и у животу целог човечанства.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести