Епископ Никодим на Богојављење служио у Шибенику

Published On: 24/01/2023

На Богојављење, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим 19. јануара 2023. године служио је света архијерејска Литургија у Шибенику.

– Желим да вас подсетим на речи из Светога Писма: „да је Господ тако заволео овај свет, да је и Сина Свога Јединородног дао, да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни.“ (Јн, 3:16). Чули смо у молитвама, како на Литургији, а тако и у чину освећења воде, да је Бог узео обличје слуге, да је Себе унизио узевши људску природу и постао исти као и ми, осим по греху, а све по благоизвољењу Бога Оца, како би на тај начин уздигао палу људску природу, како бисмо и ми могли постати „богови по благодати” како то каже Свети Атанасије Велики.

– У Светоме Писму се наводи: „И сиђе на њега Дух Свети у тјелесном облику као голуб, и чу се глас са неба говорећи: Ти си Син мој љубљени, ти си по мојој вољи” (Лк, 3:22). Воља о којој се говори јесте управо воља у којој се огледа љубав Бога Оца да је и Сина Свога дао у овај свет, да узме људску природу, да пребива са нама, да буде бијен, вређан и распет, не само у то време, него и у данашње, што се може видети кроз људске односе, кроз односе према нашим ближњима. Али поред свега тога, Господ Исус Христос је победио смрт, устао и поклонио нам највећи дар, како Своје васкрсење, тако и наду у свеопште васкрсење. – поручио је Епископ Никодим и честитао још једном улазак у Нову годину, као и слављеницима дочек сутрашњег празника Светога Јована Крститеља.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести