Слава храма у Билећи

Published On: 28/01/2023

На празник Светог Саве, Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије началствовао је 27. јануара 2023. године светом архијерејском Литургијом у Храму Светог Саве у Билећи. Преосвећеном владици саслуживало је свештенство и свештеномонаштво епархија захумско-херцеговачке и будимљанско-никшићке.

Са благословом владике Димитрија, након прочитаног јеванђеља беседио је отац Младен Чалија, најприје честитавши славу свим сабраним верницима, а затим појаснивши значај Светог Саве истичући:-Свети Сава је живот градио на темељима вјере и уздања у Бога. У животу православних Срба важним се показује питање да ли су Савину поруку—која је истовремено и порука Цркве и Христа — примили у своје срце, и да ли су на његовом путу. Знак, да је човјек изабрао пут Светог Саве, је љубав, а затим смирење, молитва, правда, праведност, честитост и племенитост. Отац Младен је нагласио како је дио хођења Савиним путем његовање идеала породице. Позивајући се на праведног Соломона, објаснио је да би било погрешно живот посматрати само кроз материјална добра, јер истинска испуњеност се не достиже на тај начин. За живот је човјеку потребна жива вода коју је Свети Сава донио међу Србе, а човјек је позван да отвори своје биће за живу воду и да се поистовјети са Христом, чиме ће постати препознат као Савин насљедник.

У току данашњег сабрања уприличен је свештени литијски ход улицама града који су предводили Билећани у традиционалним ношњама, праћени мноштвом омладине, Преосвећеним владиком, свештенством и многобројним верницима. Затим је уследило освећење славског колача и кољива.

Беседећи пред сабраним верницима, владика Димитрије појаснио је:- Свети Сава читавог живота старао о испуњењу Божје воље, не тражећи ништа за себе него првенствено бринући за своје ближње — као дјечак одрекао се славе и части принца; затим, нашавши Спаситеља на Светој Гори, кроз молитву, љубав, смирење и служење; да би се и тога одрекао ради душа браће своје — не по својој вољи, него ради служења браћи — постајући зачетник свега доброга и честитога у српском народу. Треће Савино одрицање је препуштање архиепископске титуле ученицима, чиме је показао да Црква Божија не зависи од самог човјека, већ од Бога, Божје милости и Божје правде. Својим трудом, прије повлачења са трона архиепископа, Свети Сава је изградио институције, утврдио правду и истину, постављајући све на добрим темељима поштења, честитости и старања за ближње.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести