Часне вериге прослављене у Рудом

Published On: 30/01/2023

У 33. недељу по духовима, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом служио је 29. јануара 2023. године свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Рудом.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Александар Топаловић, архијерејски намесник вишеградско-гораждански, Саво Брадоњић и Горан Терзић; јереј Саво Трифковић, те ђакон Василије Пајевић.

Након свете Литургије Високопреосвећени митрополит и начелник општине Рудо обишли су локацију Старог Руда које је у стравичним поплавама 1896. године нестало са лица земље. Том приликом, храм у Старом Рудом вода је однела. На месту старе и однесене цркве својевремено је постављен крст. У договору са Градском управом општине Рудо и Црквеном општином Рудо 2022. године приступило се чишћењу старог црквишта и његово уређење како би се ове 2023. године организовао молитвени сабор и почетак градње нове цркве Светог пророка Илије, а читав простор претворио у спомен парк древног храм и благочестивих хришћана који су се ту Богу молили.

У беседи Високопреосвећени митрополит Хризостом је између осталог рекао:- Ми данас славимо Бога који чини чуда и спасава његовог слугу апостола Петра који је волио Господа, љубио Господа, а који је као што знамо и гријешио – одрекавши се три пута Господа. Због његових сагрјешења и гријешења Господ га је због тога једном и прекорио и рекао му: „Иди од мене сатано, јер си ми на саблазан“. Али Господ га није одбацио. Он га је васпитавао и водио га до покајања, а то је та чудесна Божанска педагогија. Нека Господ данас и нама да снаге, да се и ми ослободимо наших окова гријеха. Свако од нас носи неке окове, окове гријеха, а то су окови смрти.

Извор: Митрополија даборбосанска

Најновије вести