Епископ тимочки Иларион: Господ све ново твори

Published On: 31/01/2023

На празник Часних верига Светог апостола Петра, 29. јануара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион началствовао је светом архијерејском Литургијом у манастиру Букову.

– Силом Христовом часни окови који се данас прослављају, а кроз њих се прославља и сила Божја, сведоче о томе да Господ све ново твори и ономе што је било презрено даје нови смисао. Господ то чини и преображава и нову твар ствара од хлеба и вина претварајући их на светој Литургији у своје Тело и Крв. Тиме чини све ново, не само да претвара хлеб и вино у тело и крв своју, него чини да се тим светим Причешћем и ми преображавамо и постајемо нови, бољи и светији, беседио је владика Иларион и додао:

– Још једна је порука данашњег празника. Наиме, окови Светог апостола Петра постају симбол снаге вере и љубави код оних који мученички страдају Христа ради. Христос од мученика чини највеће проповеднике и мисионаре, и они који су били оковани гвожђем бивају ослобођени вером, љубављу и Духом Светим у Христу, и они су били слободнији од оних који су били без гвоздених окова али оковани грехом и помрачених умова.

Саслуживали су протосинђели Симеон и Енох, протонамесник Марјан Керчуљ, јереј Душан Мићићеловић и архиђакон Илија. Владика је благосиљао славске даровве које је принео протосинђел Енохом поводм своје крсне славе.

Најновије вести