Епископ Атанасије прославио имендан

Published On: 01/02/2023

Поводом обележавања имендана, Светог Атанасија Великог, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, служио је 31. јануара 2023. године свету архијерејску Литургију у параклису Преподобне Касијане манастира Милешеве, уз саслужење протојереја Николе Перковића и протођакона Ивана Савића. Милешевске монахиње, са игуманијом Аквилином, својим складним појањем, увеличале су ово Евхаристијско сабрање.

Честитајући празник присутнима епископ Атанасије је рекао: – Црква се сећа свих својих верних синова и кћери и она се данас радује. Са посебном захвалношћу и поштовањем, ми који смо у Цркви, спомињемо велике Божје Светитеље и угоднике. Тако данас Црква прославља велике учитеље Цркве и исповеднике Светог Атанасија Великог и Кирила Александријског. Свети Атанасије Велики је познат по томе што је својим бистрим умом, просветљеним благодаћу, понирао у дубине божанских истина и имао посебне дарове да их може изразити речима. С обзиром да се ми истинама вере спасавамо он није могао равнодушно гледати како лажни учитељи упадају у Цркву и кривотворе исповедање вере.

– Таквима је противстао Свети Атанасије Велики и ону истину којом Црква живи, која је откривена у Господу Христу и о којој слушамо увек када се чита Јеванђеље, он је јасно изложио речима. Он је тиме помогао да се они који се збуњују, и сами немају те дарове да могу јасно видети пут, не саблажњавају и не саплићу, да их лажни учитељи не би могли грабити као што вуци грабе овце. За разумевање Истине потребно је имати не само бистар ум и велико образовање него и чисто срце и чисту намеру. Живети у Богу и по Богу. Тако је и Свети Кирило морао бранити Цркву од лажних учитеља онога времена, и успео је у томе, закључио је владика Атанасије.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести