Архијерејска Литургија и рукоположење на Видиковцу

Published On: 06/02/2023

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава служио је 5. фебруара 2023. године, на Недељу митара и фарисеја, свету архијерејску Литургију у храму Преображења Господњег на Видиковцу.

– Ова недеља коју називамо Недељом о митару и фарисеју, се назива управо због ове јеванђељске приче коју смо чули малочас, а у којој Христос приповеда сабранима како двојица људи улазе у храм да се моле. Први је био икона свега што би требало да је добро у друштву. Фарисeј, припадник јудејске религије, онај који практикује све законе које налаже његова религија, који и сам каже у молитви обраћајући се Господу пости два пута недељно, моли се, даје милостињи, даје десетак од свега што стекне и који је припадао друштву оних који су такав начин живота проповедали и другима. И не само да су га проповедали него су понекад и захтевали од других да се угледају на њих и да испуњавају онакав живот како су га и они живели. Други пак који улази у храм да се моли цариник или митар, стара реч за цариника, је симбол свега онога што је у том и таквом друштву било омражен, подсетио је владика Сава и додао:

– Неко ко је сакупљао порез за другу, окупаторску, државу. Који је углавном самим тим стицао и себи овоземаљска добра и који је у таквом послу веома често испољавао грубост и приморавао људе, вршио притисак да плаћају порез. Оно што је интересантно у целој овој причи, јесте њихов однос према Богу и њихов став у храму. Овај први који испуњава све Божје заповести, излази у храму пред лице Божје и каже хвала ти Боже што нисам као други људи, или као овај цариник који стоји у храму. И набраја своје врлине које смо поменули. Његово схватање врлине нема никаве везе са Богом нити са другим. Његова врлина која би требала да буде испољена ка другом, која би требала да буде љубав и милосрђе према другом, у ствари је сконцентрисана једино на самога себе, на своје ја. И уместо да његов ближњи буде његов рај, његово спасење, он благодари Богу што није као други људи, што је бољи од других људи по свом мишљењу, рекао је у својој поучној беседи епископ Сава.

Извор: ТВ Храм

Најновије вести