Мати Марија – игуманија манастира Светог Саве у Буенос Ајресу

Published On: 07/02/2023

Празник Светог Саве, првог Архиепископа српског, прослављен је 29. јануара 2023. године у манастиру Светог Саве у Буенос Ајресу светом Литругијом коју су служили преосвећена господа епископи буеносајрески и јужноамерички Кирило и аргентински и јужноамерички Московске Патријаршије Леонид.

Саслуживали су протонамесници Сергеј Јурина и Стефан Јовановић, јеромонах Давид (Јанкетић) и ђакон Андреј. Том приликом, владика Кирило је одликовао мати Марију чином игуманије. Литургији је присуствовао отправник послова Амбасаде Србије г. Дејан Благојевић и особље амбасаде, представници Савеза синдиката поморских радника и верници из различитих заједница. На крају Литургије освећени су славски дарови, а затим је епископ Кирило уручио црквено признање г. Раулу Дурдосу, генералном секретару Савеза синдиката поморских радника, који су помогли у обнови манастира.

– Као што читамо у данашњем Јеванђељу, које нам говори о Закхеју, главном цариники, који је научио, захваљујући Христу, да више цени духовно него земљаско богатство, на исти начин и Свети Сава, који је био кнез, напустио је све што је везано за земаљско краљевство да би свој живот посветио Богу. Свети Сава је више ценио Небеско Царство него земаљско. Свети Сава је био пример подвижништва и пастирског служења. Није се бавио само Црквом, већ и државним законима. Тако је написао законик Номоканон, који је био усмерен и на однос Цркве и државе, подсетио је владика Кирило, док је епископ Леонид истакао:

– Руси се са великом поштовањем моле Светом Сави, првом Архиепископу српском. Да бисмо разумели зашто Руси, Срби и православни свет уопште поштују овог светитеља, важно је истаћи неке аспекте његовог живота. Растко, како се у младости звао Свети Сава, рођен је у краљевској породици, али душа тог младића није тражила краљевски живот, већ је тражила живот служења Богу. И Бог је у Растку видео и благословио ту духовну одлику његове душе. Млади Растко је једном приликом чуо од неких руских монаха какав је светогорски монашки живот. Све што је чуо синуло му је у срце. Тако је започео његов монашки живот у руском манастиру на Атосу где се замонашио са именом Сава. Потом је са својим оцем Стефаном Немањом основао манастир Хиландар, а захваљујући својој мудрости и подвигу изборио се за аутокефалност Српске Цркве. Свети Сава је данас учинио још једно чудо далеко од своје Србије, тачније овде у Буенос Ајресу, у овом манастиру чији је он свети заштитник. Данас је у манастиру рођена нова игуманија. Мати Марија је данас уздигнута у игумански чин и честитамо јој молећи помоћ Богородице и Светог Саве. Желим да завршим своју беседу цитирајући Преподобног Јустина Ћелијског, светитеља нашег времена: Без Христа Сава би остао Растко и никада не би постао Свети Сава – бесмртни светитељ и савест српског народа, а српском народу биће дат благослов од Бога ако чува наслеђе Светог Саве.

Уследио је свечани славски ручак, током којег је председник Одбора добротвора манастира др Илија Јовановић рекао: – Наши родитељи, први српски досељеници, подигли су овај храм и салу, циглу по циглу, да би сачували и живели своју православну веру и да би сачували своју српску културу и традицију.

Митрополит Амфилохије и епископ Кирило дали су ново решење овом храму тако што су га претворили у манастир и одредили за игуманију мати Марију, која много ради и труди се, а уз њу су и парохијани који јој помажу сарађују као би манастир био место које наставља да нас уједињује у молитви, али и касније на заједничкој трпези у сали.

Извор: Епархија буеносајреска и јужноамеричка

Најновије вести