Митрополит Јоаникије богослужио у Острогу: Свети Григорије био је испуњен страхом Божјим

Published On: 09/02/2023

Његово Високопреосвештенство Митрополит црнoгорско-приморски г. Јоаникије служио је 7. фебруара 2023. године, на празник Светог Григорија Богослова, свету службу Божју у Горњем Острогу поред моштију Светог Василија Острошког. 

Саслуживали су архимандрит Сергије (Рекић), протојереј-ставрофор Драган Ристић и ђакон Ведран Грмуша, уз молитвено учешће верног народа.

У литургијској беседи Високопреосвећени митрополит Јоаникије је казао:- Господ Исус Христос је при крају свога дјела на земљи, рекао својим светим ученицима и апостолима да ће им послати другог Утјешитеља који ће их упутити у сву истину и напоменути им о свему ономе што је говорио, што би значило да ће им открити и смисао свега онога што је говорио. Како је објаснио то се не односи само на апостоле, непосредне ученике Христове, него на све оне који су ишли путем Божијим, који су служили Господу, нарочито на оне којима је било повјерено од Божјега промисла да проповједају ријеч Божју. А управо један од највећих проповједника ријечи Божје послије светих апостола је Свети Григорије Богослов кога данас прослављамо.

– Када читамо његове бесједе и свете списе, видимо велико образовање, велико реторско умијеће и огромне дарове, видимо пјеснички дар који је био од Бога дат – дар речитости. Али прије свега види се да је Свети Григорије био испуњен страхом Божјим, а друго име за страх Божји је љубав према Господу. Његово биће је сво треперило пред тајнама Божјим, пред тајном Свете Тројице и он је један од највећих тумача тајне Свете Тројице, зато је и назван Богословом. Ријеч Светог Григорија Богослова такође је била и пастирска. Колико год је био образован, трудио да његова ријеч буде разумљива и пријатна, како би код људи пробудила интересовање за свете тајне. Колико је био опрезан према томе шта ће рећи или шта ће написати, остала је његова ријеч да онај који говори треба да зна у ком тренутку говори, које је вријеме за то, да зна о чему и колико да говори. Свети Григорије је ишао на то да се каже само оно што је најважније, а онај ко мисли да ће све објаснити, како је поучио сабране митрополит Јоаникије.

– Знао је Свети Григорије да је мудрост Божја од Бога, а не од људи. И колико је год био учен, његова ријеч није била од књига, није говорио само оно што је научио из књига него је говорио и оно што му је Бог откривао кроз молитву и подвиг, кроз богомислије, и то је оно најљепше и најдубље у његовим списима и бесједама, казао је високопреосвећени и подсјетио, да ријеч Божја није остала само на апостолима, само на Света три јерарха – Светог Василију, Григорију и Јовану Златоустоме – већ се ријеч Божја проповједа у сва времена.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести