Слава парохије Света Три Јерарха у Лозани

Published On: 15/02/2023

Слава парохије Света Три Јерарха у Лозани прослављена је богослужењима којима је началствовао Његово Преосвештенство Епископ г. Андреј.

У суботу, 11. фебруара 2023. године, на вечерњој служби поред надлежног пароха протојереја Богољуба Поповића и протођакона Ивана Толића, радост празничне службе својим присуством увеличали су протојереј Александар Ресимић, парох женевски, и протојереј Франсоа Меан, парох правослане франкофонске парохије у Лозани. За певницом је појао парохијски хор којим је руководила проф. Нина Софронски.

Након вечерње, Његово Преосвештенство г. Андреј је одржао предавање на тему ,,Лик и дело епископа Лаврентија“, поводом годишњице од његовг упокојења. Епископ Андреј, као велики поштовалац и добар познавалац дела епископа Лаврентија, тематски је представио и објаснио прилике и услове мисијског рада епископа Лаврентија на стварању и организовању првих парохија и црквених општина у Европи.

У недељу, 12. фебруара 2023. године, на празник Света Три Јерарха, служена је архијерејска Литургија у Лозани. Епископу Андреју су саслуживали протојереј-ставрофор Ненад Михаиловић, парох циришки, надлежни парох протојереј Богољуб Поповић, протојереј Франсоа Меан, протођакон Иван Толић уз саслужење чтечева из Цириха и Лозане. За лепоту појања потрудили су се појци парохијског хора који је водила проф. Нина Софронски.

У надахнутој празничној беседи, епископ Андреј је објаснио настанак саборног празника три светитеља: Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог: – Они на диван начин сведоче живот и динамично кретање Цркве. Док су Свети Василије и Свети Григорије били савременици и пријатељи, Свети Јован Златоусти је живео касније у другој епохи. Оно што их је везало и ставило у исту раван је јединство и исповедање Вере у Христа Господа. Сваки од њих је за показану ревност и учење о православној вери поред имена добио епитет. Свети Василије назван је Великим, Свети Григорије Богословом, а Свети Јован Златоустим. Када су у Цркви настале поделе међу вернима, оних који величају поштовање једног у односу на другог Светитеља, Господ је послао одговор Епископу евхаитском Јовану да се установи саборни празник Света Три Јерарха који ће у духу јединства прослављати сва три светитеља без поделе и раскола међу верницима. Тако је настао празник коме је поверена духовна заштита парохије у Лозани.

После свете архијерејске Литургије освећени су славски дарови које су припремили кумови овогодишње славе, господа Слободан Ган и Слободан Поповић из Лозане.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести