Епископ Иринеј: Господ je дошао у свет да нам дарује Себе

Published On: 16/02/2023

Епископ бачки др Иринеј: „Смисао живота свих нас је у томе да и овде на земљи, сусрећући се са Господом, тај сусрет у најсавршенијем облику буде садржај нашега живота у вечности.”

На празник Сретења Господњег, у среду, 2/15. фебруара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ бачки г. др Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Новом Саду, а саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, архимандрит Василије (Костић), свештенство и ђаконство Епархије бачке.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Иринеј је нагласио да се Сретење Господње обележава као Богородичин празник, са многим елементима Господњег празника:- У кондаку данашњег празника појемо да Онај Који је осветио својим присуством утробу Дјеве, Своје Пресвете Мајке, Тај је и руке праведнога старца Симеона благословио и преко њих благословио и руке свих нас. Сви смо удостојени, маколико да смо грешни, слаби и недостојни, да на своје руке примимо Тело Христово и да се на Литургији причестимо у светој Тајни Причешћа Његовим Телом и Његовом Крвљу. То је дубљи и приснији сусрет него само онај који је имао праведни Симеон узевши Га у своје наручје и држећи Га у наручју. То је најсавршенији дар правог, истинитог, спасоносног, потпуног сједињења нашега са Господом и ради тога постоји Црква. У будућем веку – како каже једна молитва после светог Причешћа – надамо се да ћемо се још присније, још дубље причешћивати Њиме у незалазном дану Царства Његовог. То значи да је смисао живота свих нас и свакога појединачно, управо у томе да и овде на земљи, сусрећући се са Господом, тај сусрет у најсавршенијем облику буде садржај нашега живота у вечности. Ради тога је Господ дошао у свет – да нам дарује Себе, а у Себи Царство Божје, живот вечни, свако блаженство.

Извор: Епархија бачка

Најновије вести