Епископ Методије: Са Господом се срећемо на светој Литургији и у светим тајнама

Published On: 16/02/2023

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је 5. фебруара 2023. године, на празник Сретења Господњег, свету архијерејску Литургију у манастиру Заграђе у Шћепан Пољу.

Честитајући сабранима Сретење Господње, владика је подсетио да овај празник у богослужбеном циклусу спада у Богородичине празнике, када је Пресвета Дјева Христа Богомладенца кад је напунио 40 дана, по старозаветном обичају, донела у Јерусалим на очишћење:-Кад су ушли у храм срели су, као што смо чули у светом Јеванђељу, Праведног Симеона и Ану пророчицу. Симеон је живио, по предању, неколико стотина година, био је један од преводилаца Светог Писма са јеврејског на грчки језик, и кад је преводио дио из пророштва, гдје ће Дјева да роди Христа, он је хтио да преведе да не може дјева да роди, може само жена. Јавио му се анђео и рекао да је то тајна Божја оваплоћења Христовог, а да ће њега Бог удостојити да Христа Господњег помазаника, Коме је пророк пророковао да ће Дјева да Га роди, да се с Њим сретне.

Наш народ је у својим здравицама, навео је владика, другоме кад наздравља говорио да је најлепше кад се човек сретне са живим Богом, као што се срео Свети Јован Крститељ на реци Јордану, као што се срео Свети Симеон Богопримац дна данашњи дан. Наздрављали су говорећи:- Наредио Свети Спас, десио ти се добар час, као Светом Јовану на ријеци Јордану. И ми у овом храму Светог Јована, којима се десио добар час да се сретну са Христом, а у томе је и највећа срећа за једну душу људску која може да се деси, то је да се сретне са живим Богом. Истинска срећа је од сретења, од сретања са Богом, а и са оним који је створен по Његовом лику, а то је човјек, јер су Свети Оци говорили: Видјех брата свога, видјех Бога свога.

-Кад будемо гледали друге људе, на то смо призвани, као мале богове, како је говорио Свети Ава Јустин, мале богове у блату, то јесте боголике душе, а у овом земаљском тијелу које је помијешано од праха и воде, зато је говорио мали бог у блату, и кад их будемо тако третирали и гледали, онда ће сићи и благодат Божја благог Духа и на нас, ми ћемо се срести као што су се сретали и преци наши и сви Свети у свом животу, ако Бог да, и ми у овоме са Христом Богочовјеком. Срели смо се с Њим у овој светој Литургији и у Светим Тајнама, сада када смо се причестили Тијелом и Крвљу Његовом, али треба и кад изађемо из овог храма да се непрестано сјећамо и да се срећемо са Богом и са сваким човјеком кад се сретнемо да се сретнемо као са Богом и да га тако примамо и љубављу својом грлимо. То је порука данашњег празника, сви они који у Христа вјерују и Њему клањају треба да љубе ближње своје и да славе Бога у Светој Тројици, поручио је у свом архипастирском слову Преосвећени епископ Методије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести