Епископ Атанасије богослужио у Саборном храму у Пријепољу

Published On: 20/02/2023

У Недељу месопусну, 19. фебруара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу.

Саслуживали су старешина храма Светог Саве у Новом Саду из Епархије бачке, протојереј Бранислав Мркић, пароси пријепољски протојереј Бранислав Стојановић и протонамесник Владо Лазић, парох прибојски јереј Милорад Петровић и протођакон Иван Савић. Женски хор Свети краљ Владислав при Саборном храму, употпунио је богослужење својим складним појањем.

У пастирској беседи Преосвећени Епископ Атанасије је подсетио на део из Светог Јеванђеља који је прочитан на данашњој Божанској Литургији: – Оно што доживљавамо у обраћању Богу, нарочито у току Свете Евхаристије, није могуће у потпуности изразити речима. Али је корисно покушавати то приказати, јер ти покушаји продубљују искуство и чине да оно дуже и јаче траје.

– Господ нам је дао да овај живот проходимо у заједници са Њиме, у заједници са његовима, у заједници оних који припадају Цркви и који се од Цркве уче и теорији и пракси живота. Данас се подсећамо на то, а требало би да се подсећамо увек, да је Црква најпунија знања, најпунија искуства, најпунија живота, јер је у њој Господ наш, учитељ наш. И то помињемо сада, у ово време, зато што највише осећамо потребу за Црквом као учитељем. Не бисмо могли проходити овај живот мимо Цркве, мимо њене заједнице, мимо ње као путеводитељке и учитељице. У њој се јачамо, снажимо, и оспособљавамо се пролазити кроз све теснаце живота.

– Син Човечији ће доћи као једини Цар, да потврди Своје Царство, да сажме историју. Доћи ће и сазваће све: оне који мисле да су независни и сами себи довољни, сазваће и одметнике и праведнике. Први пут је дошао као човек, незнатан, да служи свима а сада ће доћи у свој слави својој, и сешће на Престо славе своје, и моћно ће сазвати све народе преда се. И показаће да је Он једини Цар, да је једино Његов Престо вечан. И они који верују у Њега и који су одани Њему биће сигурни, мирни, постојани. Христос ће дозвати све који су живели у било ком времену, у било ком народу, и свако ће имати да види закључак свога живота, који је плод његовог живота. И, како каже Јеванђелист, Суд ће бити праведан. Господ ће оквалификовати свачији живот. Људи ће се разликовати по своме односу према Промислитељу, према Господу. Који су се усличавали Христу и живели по Његовом обрасцу, по узору на Њега, биће са Њим и наследници Вечне Славе и Живота Вечнога.

– А они који су се одметнули од Њега, који су живели противно том обрасцу, неће имати чиме да живе, јер, одметништво од заједнице са Њиме је одметништво и од Живота. Сви ми живимо са тим циљем, са том намером, да тога важног тренутка зачујемо речи којима се Цар обраћа онима који су следили Њему: Ходите к Мени, благословени Оца Мога, примите Царство које вам је намењено од постања света. Потребно је чути да се тим речима и нама Цар Вечни обраћа. То је циљ, то је смисао нашега живота, појаснио је Епископ Атанасије.

Извор: Епархија милешевска

 

Најновије вести