Манастир Вољавац прославио ктиторску славу

Published On: 20/02/2023

Поводом предстојеће ктитирске славе – празника Светог Симеона Мироточивог, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је 19. фебруара 2023. године свету архијерејску Литургију у манастиру Вољавац, у близини Бијелог Поља.

Ктиторску славу свештене обитељи древног манастира Вољавца обратио се епископ Методије:-Нека је срећна слава овог дивног храма, у овој дивној долини бистричкој, међу овим благословеним народом. Колико год људски вијек кратак био, био је неко ко је постојао и јесте и Који ће бити и прије стварања овог свијета, Који је још све оно што је било припремљено у превјечном плану Божјем учествовао у том чуду и тајни стварања видљивог и невидљивог свијета. Онда се оваплотио и ушао, узевши природу људску на себе у ову матицу живота. Поред разних тајни које нам је открио Неба и земље, открио нам је и то, а што чусмо данас у светом Јеванђељу, какав ће бити крај овог времена и овог свијета, какав ће бити последњи и како народ каже Страшни суд, како ће изгледати.

-Нико до Њега, па ни после Њега, од жене рођени није, нити може знати шта је било на почетку времена и шта ће бити на крају овог свијета и вијека, само Онај Који све то сагледава, Који је био и Који ће бити до краја свијета и вијека. Рекао нам је Христос да када дође Он као Цар, у слави својој, не тако смирено, скромно, неупадљиво и непримјетно као што је дошао кад се оваплотио у овом свијету, у пећини. Њега нико, на такав начин, као Цара Неба и земље, свега видљивог и невидљивог и створеног, није очекивао да тако тихо и непримјетно може доћи, у сиромаштву, одбачен од људи тог времена у којем је дошао. Каже да ће доћи у свој слави небеској, на облацима што значи на ангелима који ће да Га носе. У сусрет ће Му изаћи, у тренутку кад буде долазио, одијелиће се на двије стране једни са десне, а други са лијеве стране, подијелиће се људи по некој тајанственој сили и закону, навео је Његово преосвештенство и додао:

-Што је најинтересантније, и они који су се спасили чудили су се због чега су се они спасили. Као и они који су погубљени и који су упропастили своје душе чудили су се и питали су једнако, и први и други, како то да су се они спасили, а ови да су погубљени. Господ је открио велику тајну, рекавши да је Он био гладан, жедан, и да су Га они напојили, ови који су с десне стране, и да је био болестан а они су Га обишли, да је био наг и они су Га обукли и да је био у тамници они су га обишли. Они се чуде, како и кад.

Поред недеље о митару и фарисеју, која говори о лицемјерству и спољашњој подобности у коју се облачимо и узимамо на себе, а чије смо се, како каже апостол Павле, силе одрекли, епископ је нагласио:-Само споља ритуално спроводимо, мислећи да ће нас то спасити, а оне истинске, унутрашње силе побожности смо се одрекли, на њу не обраћамо пажњу. Друга припремна недјеља за Велики Часни пост је била о Блудном сину. То није толико прича о некоме ко се покајао и покајању, то је прича о љубави Очевој Који чека сваког човјека, без обзира у ком стању пребивао и којим путем ишао, да се у једном моменту врати. Прича о блудном сину је такође прича о љубави Очевој Који чека свог сина. Данас на светој недјељи је прича о Страшном и последњем суду, недјеља месопусна која је посвећена томе да нас припреми истински и поступно за наше покајање и пост, да се припремимо за онај најљепши, најсвјетлији и најчудеснији дан који се десио, као ово сунце што нас обасјава, то је сунце Христовог васкрсења да бисмо га дочекали на истински и прави начин, а све то опомињући се и славећи људе који су нам дали крв и тијело, генетику коју носимо, а још више што су нам пренијели духовно благо, ту златну нит вјере православне.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Најновије вести