Епископ Херувим: Литургија нас све заједно поставља у наручје Христово

Published On: 20/02/2023

У Недељу месопусну, 19. фебруара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог архангела Михаила у Дарди.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Ђорђе Ковачевић, архијерејски намесник барањски и Михајло Марјанац, парох у пензији; протојереј Драган Вукадиновић, парох беломанастирски и протођакон Војислав Николић.

Епископ Херувим беседио je сабранима о суштини и смислу живота који се налази у светој Литургији, односно, да кроз Цркву схватамо да је суштина нашега живота са Христом и у Христу:

-Радујем се што смо поделили радост овог евхаристијског сабрања, јер кад год се сабирамо на Литургији у истинитом смо јединству, и то је оно што требамо непрестано имати на уму. Хришћанство је вера радости и све што се у Цркви дешава радосног је духа, јер све је благодаћу Светога Духа испуњено. Туга коју можемо да осетимо у свом животу прелази у радост, преображава се у нади и љубави која нам се од Бога даје. Једино ако следимо Христа на правом смо путу, а тај пут је свакако испуњен искушењима која су саставни део живота. На крају тог пута стоји Господ Исус Христос који даје испуњење смисла свему на овом свету. Са вером у Господа Исуса Христа све се окреће на добро и води нас ка Другом Христовом доласку.

-Испраћамо месопусну недељу и улазимо у сиропусну недељу, задњу недељу пре Великог и Часног поста. Црква Божја нас је кроз ове четири недеље учила и поучавала на који начин треба да корачамо кроз подвиг поста на крају којег се налази Васкрсење Христово. Васкрсење у себи носи сав смисао нашег живота на земљи, па тако страдање и сама смрт добија свој прави смисао. Радост Васкрсења се непрестано испуњава у свима нама. У Сиропусној недељи већ преовладава великопосни дух. У припремним недељама слушали смо о греху, покајању, исповести, што треба увек да имамо на памети. Господ Исус Христос је дошао ради нас и нашега спасења, а исто тако је и Васкрсао ради нас и нашега спасења. Господ Васкрсава непрестано, сваке Недеље, а ми проживљавајући то остварујемо смисао свог живота. Испуњени грехом нисмо достојни стати пред Лице Божије, али Бог то ипак омогућава, отвара нам могућност да кроз Свету тајну исповести можемо видети лице Божије. Света Литургија нас све заједно поставља у наручје Христово, и то је прави пут нашег живота: да смо увек сабрани једни са другима, да све размирице, нетрпељивости и несугласице требају бити превазиђене. Једном речју, требамо да се трудимо да у току Свете Четрдесетнице тежимо ка вечним небеским добрима. Једино тај пут има смисла у овом свету.

-У животима свакога од нас ништа није лако, јер тешко човек може увидети колика је заправо Божија љубав према нама. Тамо где је човек најслабији ђаво увек гуши. На нама је да направимо штит благодати, штит вере, да кроз пост унизимо себе и своје страсти и све оно што нас као људе вуче и удаљује од загрљаја Божијега. Требамо да се уподобимо Богу како би се Бог уселио у нас, јер само тако ћемо дочекати радост Христовог Васкрсења – онако како то нама хришћанима и доликује. Небески смо народ, народ Цркве Божије и кроз Цркву схватамо да је суштина нашега живота са Христом и у Христу. Стога, нека сте срећни и благословени, нека је благословен овај данашњи дан и Свето богослужење у Дарди. Нека би нас Бог све удостојио како бисмо разумели Свету Четрдесетницу као свој пут, као што и симболише четрдесетогодишње лутање Јеврејског народа, да корачајући тим путем схватимо прави смисао нашег живота – Христа.

Нека сте срећни и благословени! Амин.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска

Најновије вести