Епископ Фотије освешта параклис у касарни „Здравко Челар“ у Дервенти

Published On: 22/02/2023

Његово Преосвештество Епископ зворничко-тузлански г. Фотије служио је 21. фебруара 2023. године, на празник Светог Теодора Стратилата, свету архијерејску Литургију у параклису посвећеном овом угоднику Божјем у касарни „Здравко Челар“ у Дервенти, током које је освештао овај параклис.

– Часни оци, уважена господо, наши војници, команданте касарне пуковниче Бојић и сви овде присутни драга браћо и сестре. Благословен и велики дан данас у Дервенти. Освештали смо малим освећењем ову капелу светог Теодора Стратилата да се овде моли Богу наша војска Републике Српске и БиХ. Сви добри и честити људи боготражитељи да долазе и траже реч Божију и реч спасења, рекао је владика Фотије на почетку бесједе и наставио:

– Када празнујемо Теодора Стратилата онда се свакако подсећамо и на ранихришћанске мученике и светитеље Георгија, Димитрија, Теодора Тирона који су били војници Римске империје почетком IV века. Они су од војника земаљског царства постали војници Христови, како нас позивају речи данас прочитаног одељка из светог апостола. Војник земаљског цара војује по земаљским правилима, а онај ко је изабрао да буде војник Христов он војује за небеског Цара. Тако одлучише да војују и поменуте војсковође. Како су тада хришћани били прогоњени, то је значило да је бити хришћанин у неку руку значило сигурну осуду и смрт.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести