Епископ шабачки Јеротеј посетио Свету Земљу

Published On: 22/02/2023

Поклоничка група на челу са Његовим Преосвештенством Епископом шабачким г. Јеротејем у периоду од 3. до 11. фебруара 2023. године походила је Свету Земљу.

Пут је организовала Поклоничка агенција Српске Православне Цркве „Доброчинство“, а у групи су, поред Преосвештеног г. Јеротеја, били и Преосвећени Епископ јегарски Нектарије, свештеници и верни из више епархија Српске Православне Цркве, као и монахиње из манастира Жиче, на челу са игуманијом Јеленом.

Другог дана поклоничког пута, 4. фебруара 2023. године, свеноћно бденије у цркви Васкрсења Христовог и Божанствену Литургију у цркви Гроба Господњег служио је Архиепископ пелски Филумен, уз саслуживање Архиепископа бељцког и фелештског Маркела и епископа шабачког Јеротеја, јегарског Нектарија и белоградчишког Поликарпа.

У цркви Рођења Христовог у Витлејему, 6. фебруара 2023. године, Митрополит диокесаријски Бенедикт је началствовао светом Литургијом уз салуживање епископа шабачког Јеротеја и јегарског Нектарија. Истог дана српска поклоничка група имала је званичну аудијенцију код Његовог Блаженства Патријарха јерусалимског г. теофила. Патријарх је поздравио поклонике, нагласиои значај светих места упутивши свима поруку мира и љубави. У име српске групе поклоника, Преосвећени Епископ г. Јеротеј је заблагодарио патријарху Теофилу на благослову за боравак и богослужење у Светој Земљи, подсећајући да су поклоници из Србије прејемници Светог Саве који је још у XIII веку два пута походио Свету Земљу. Преосвећени Владика је Његовом Блаженству пренео поздраве Његове Светости Патријарха српског Порфирија. На крају пријема, епископ Јеротеј и монахиње манастира Жиче предали су пригодне поклоне патријарху Теофилу.

Сутрадан, 7. фебруара 2023. године, на светој архијерејској Литургији која је служена у Богородичиној цркви у Гетсиманији епископи Јеротеј и Нектарије су саслуживали су Архиепископу севастијском Теодосију. Богоужење је нарочито украсило појање монахиња манастира Жиче.

Посетивши, до краја свог поклоничког путовања, и остала свештена библијска места (Маслинску гору, Витанију, Назарет, Тавор, Јордан, Галилејско језеро..), поклоничка група „Доброчинства“ је „опет и опет“ засведочила Светописамско и Светопредањско искуство Цркве Христове записано и у „Писму из Палестине“ Јована Дучића: Све је овде вечно и све је овде свето!

Извор: Епархија шабачка

Најновије вести

Повезане вести