Семинар и сабрање свештенства Епархије аустријско-швајцарске у манастиру Студеници

Published On: 22/02/2023

Са благословом надлежног Епископа жичког г. Јустина, свештенство Епархије аустријско-швајцарске у вечерњим сатима 20. фебруара 2023. године пристигло је у манастир Студеницу где их је дочекао игуман манастира, архимандрит Тихон, и предао на располагање све постојеће капацитете за успешно и неометано одвијање планираног догађаја.

Већ од јутарњих сати свештенство је имало прилику да се укључи у манастирско богослужење и учествује на јутарњем и Литургији ове свештене обитељи која броји невероватних осам стотина и тридесет година непрекидног рада и служења. Свети Сава је у ову обитељ пренео светогорско молитвено правило и одатле га раширио и по другим српским крајевима, манастирима  и епархијама, модификујући га и прилагођавајући после својих посета Цариграду, а потом и Јерусалиму, најпре у оближњој Жичи али и по другим местима, одвећ као Архиепископ.

Управо на ту тему богослужењa, на основу извора светосавског наслеђа наше помесне Цркве, говорио је професор литургике Православног богословског факултета у Београду, јереј Србољуб Убипариповић. Предавање професора Убипариповића под тачним називом: Богослужбени живот Цркве према Светом Сави у светлу савремених изазова, било је исцрпно и свеобухватно, светоотачки утемељено, и надасве инспиративно. Стога је отворило низ питања из богослужбене и светотајинске праксе, на која је професор стрпљиво, али и одговорно и одсечно, одговарао трудећи се да изнијансира непогрешиве критеријуме Предања у служењу и пракси Цркве, насупрот субјективним осјећајима или повођењем за тренутачним трендовима којих је бивало у свим временима. Низале су се теме Проскомидије, Евхаристијског поста, (не)изостављања појединих јектенија и прозби Цркве за оглашене, питање времена служење Литургија са вечерњим службама, богослужбеног става, стајања, као и евентуалног седења на службама… У дискусији је узео учешћа велики број свештеника као и сам домаћин Игуман Тихон.

По завршетку овог дивног предавања, благодарност свештенства оцу и професору Србољубу Убипариповићу изразио је бираним речима секретар владике Андреја прота Филип Милуновић из епархијског организационог одбора, позвавши заједно са Игуманом све на краћи обилазак манастира и детаљније упознавање са његовим скривеним ризницама.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести