Епископ Јеротеј: Свети Симеон Мироточиви је духовни корен наше Цркве и државе

Published On: 27/02/2023

У Недељу сиропусну, 26. фебруара 2023. године, када Црква молитвено прославља и Светог Симеона Мироточивог, Његово преосвештенство Епископ Јеротеј служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светих Апостола Петра и Павла у Шапцу.

Саслуживали су свештеник Дејан Мандић из Копра, свештенство саборног петропавловског храма и свештенство храма Свете Тројице на Летњиковцу. Молитвено учешће на светој Литургији су узели парохијани храма Светог Саве у Копру, који потичу из шабачкој краја.

-У данашњем јеванђељу Црква нас учи да имамо став праштања. Праштати треба, јер су нам кроз Христову крсну жртву опроштени сви греси, а кроз Васкрсење дат вечни живот. Пост је уздржање, како је то Господ још у Рају заповедио, али у  пост треба да уђемо светла и радосна лица. Не да нам пост буде терет и мука, него да размишљамо да постимо да би прославили празник над празницима – Васкрсење Христово.“ – поучава нас Епископ Јеротеј, и наставља: „Данас молитвено прослављамо и Светог Симеона Мироточивог, који је духовни корен наше Цркве и наше државе, јер нам је дао своја два сина, Светог Саву првог српског архиепископа и просветитеља и Светог Стефана, првовенчаног српског краља. Свети Симеон Мироточиви, саградивши своју највећу задужбину манастир Студеницу, на крају свога живота се одлучио да посвети посту и молитви, да остави земаљски престо и порфиру и Господ га је прославио непролазном славом, истакао је владика Јеротеј.

Извор: Епархија шабачка

Најновије вести