Недеља православља прослављена у Требињу

Published On: 05/03/2023

У Недељу православља, Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије началствовао је светом архијерејском Литургијом у Саборном храму у Требињу. Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије захумско-херцеговачке. Том приликом, Синодик православља прочитао је отац Никола Јанковић.

Благословом владике Димитрија, након прочитаног јеванђељског зачала беседио је отац Немања појаснивши значај Филиповог и Натанаиловог исповиедања Господа — као Месије о којем пророци говоре:- Јеванђељско исповиједање сваком човјеку служи као поука да се Бог не доказује, већ се открива и показује, по ријечима аве Јустина. Потврда овоме је и данашњи празник, настао као знак побједе над противницима показивања и приказивања Бога на иконама. Цркве су украшаване иконама од најранијих времена, како би се људима открио и показао Бог. У данашње вријеме, сваки човјек је позван да приступа Христу вјером и љубављу, Богољубљем и братољубљем, кротошћу и смиреношћу, милосрђем и уздржањем, а најприје постом, молитвом и сједињењем са Христом у причешћу.

По отупусу, беседио је отац Василије, где је нагласио:- Православље је данас присутно у свијету како би свједочило Бога. Православни не припадају свијету — свједоче свијету, али му се не саображавају. Говорећи о многобројним пострадалим ради истине о поштовању икона. Иконе су у цркви потребне како би човјека провеле до светитеља који је осликан на икони, а преко њега до Господа. Иконе су азбука, начин поуке о вјери и преношења вјере у временима прије настанка школа и факултета. Бити православан значи свједочити Бога у свакодневном животу, сваком мишљу, ријечју, кораком и дјелом, како би људи — видећи добра дјела хришћана — прославили Бога који је на Небесима.

Владика Димитрије заблагодарио је Богу, пожеливши пристурнима:- Литургија нека буде извор живота сабранима. Човјек је позван да се причести када долази на Литургију, али између сусрета са Господом потребно је живјети јевнађељским животом, чувајући срце чистим, пазећи на ријечи, дјела и мисли, показујући тако бригу о ближњима.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести