Архиепископ Јероним: Ове године Страсна недеља је дошла раније

Published On: 07/03/2023

У Недељу Православља, одмах после свете Литургије, у Митрополији атинској је служен парастос у молитвеном присуству гђе Катерине Сакеларопоулос, председника Републике Грчке, премијера г. Киријакоса Мицотакиса, као и представника Парламента и Војске.

„Ове године Страсна недеља је дошла раније. Проживљавамо окрутну националну несрећу и не постоје речи којима би се описао људски бол. О томе могу да говоре само они који су изгубили своје најмилије, а они су неутешни и у свом неизрецивом болу можда кажу попут Христа: „Боже мој, Боже мој, зашто си нас напустио?“ Ове године Велики петак је стигао раније и сви ми, попут Дјеве Марије која је као мајка оплакивала Христа, оплакујемо своју децу због трагедије“, беседио је Архиепископ атински и све Јеладе г. Јероним непосредно после парастоса за покој жртава тешке железничке несреће код Темпа.

„Смрт је увек неприродна, а нарочито када изгубимо младе, који се највише поистовећују са животом.Тада и ми губимо наду осећајући као да је континуитет живота прекинут и као да је смрт победила.Међутим, постоји и нешто још страшније. Ако потонемо у очајање, постаћемо живимртваци.Клечим слаб пред вама, под теретом њиховог раног одласка, али вам говорим: Једини начин да их поново загрлите јесте да верујете да смрт нема последњу реч.Васкрсење има последњу реч.Само тако успомена на наше најмилије остаје жива и васкрсла, заиста вечна!Сви заједно се помолимо да се наш Васкрсли Господ сети наше деце и чува их у свом загрљају“.

Свети Синод Грчке Цркве, учествујући у тузи и страдању целог грчког народа после трагичне железничке несреће са великим бројем погинулих у области Темпи, одлучио је да се по завршетку свете Литургије у Недељу Православља, 5. марта 2023. године, служи парастос за покој жртава те трагедије у свим храмовима Грчке Цркве.

Такође, у телефонском разговору вођеном на дан трагичне несреће Архиепископ и Председник Републике су се сагласили да се – због националне жалости – укине установљена трпеза коју Председништво Републике приређује на Недељу Православља у част Светог Синода.

Извор: ecclesia.gr

Најновије вести