Епископ Никодим: Царство Небеско једини циљ коме треба да тежимо

Published On: 08/03/2023

У храму Светога Пророка Илије у Задру, 5. марта 2023. године, служена је света архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматинским г. Никодим.

-Данас смо се окупили да прославимо један велики празник који је посвећен победи православља над иконоборством, тј. над једним погрешним учењем, над једном јереси, а која је учила да се иконама и моштима не треба клањати. Супротно томе, наша Света Црква учи да треба да се клањамо иконама, као и да се клањамо моштима, и да кроз то исказујемо своје поштовање и част Прволику, тј. да се кроз то клањамо Господу Исусу Христу, који је ходио међу нама, који је био на земљи, који се оваплотио, јер је „тако заволео овај свет, да је и Сина Свога Јединородног дао, да свако ко верује у Њега не погине, него да има живот вечни.“ (Јн, 3:16), истакао је владика Никодим, и додао:

-Ми, драга браћо и сестре, треба да следимо ту веру и да се клањамо иконама, да се молимо пред иконама, да светитељи који су изображени на иконама буду заступници пред престолом Свевишњега, да буду они који се моле да нам се опросте греси, који се моле како за нас и наше ближње, тако и за непријатеље наше, на шта нас позива Свето Јеванђеље. Исто тако, када се клањамо моштима Светих, поготово моштима Светих мученика, клањамо се оној вери и поштујемо ону веру коју су они исповедали, због које су и пострадали, а исповедали су веру у Тројединога Бога, Бога Оца, Бога Сина и Бога Духа Светога. Та вера их је спасавала, драга браћо и сестре, те су кроз исповедање те вере и страдање показали оно највеће што можемо ми сви хришћани, а то је да нисмо од овога света и да је Царство Небеско једини циљ коме треба да тежимо и једини циљ који у животу треба да нам буде мерило.

Царство Небеско је, драга браћо и сестре, суштина сваке наше свештеничке проповеди, а осликана је у речима Светог кнеза Лазара: ”Земаљско је замалена царство, а Небеско увек и до века”. Он је направио такав избор за Србе у најбитнијим моментима наше историје и оставио нам тај пут којим свако од нас треба да иде, тј. да тежимо ка Царству Небеском, а не царству земаљском. – рекао је владика Никодим.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести