Уснула у Господу схимонахиња Теодора, игуманија манастира Грачанице

Published On: 10/03/2023

Рано јутрос, 10. марта 2023. године, у Клиничко-болничком центру у Београду уснула је у Господу схимонахиња Теодора, игуманија манастира Успења Пресвете Богородице у Грачаници.

Заупокојену Литургију у суботу, 11. марта 2023. године, са почетком у 9 часова служиће Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије. У наставку ће бити служено опело.

Схиигуманија Теодора (световно Милана) Жарковић је рођена 4. маја 1940. године у селу Ракља код Александровца Жупског у побожној фамилији која је дала деветоро монаха и монахиња. У кући је васпитавана и учена у духу Православља од благочестивих родитеља Световида и Славке (Филиповић) као четврто од укупно шесторо деце. Од малена је показивала наклоност ка духовном животу и у својој дванаестој години, уз очев благослов, одлази у манастир Мрзеницу где је са љубављу и наклоношћу примају старије руске монахиње. У Мрзеници остаје кратко време где, иако још увек дете, пролази кроз разна послушања. Недуго затим прелази у манастир Руденицу где се као искушеница налази и њена сестра од тетке.

Године 1955. са благословом Епископа жичког и администратора рашко-призренског Германа, потоњег Патријарха српског, заједно са сестром и игуманијом Татјаном прелази у манастир Грачаницу. Након четири године искушеништва у Грачаници бива монашена у чин расе уочи манастирске храмовне славе Велике Госпојине од стране тадашњег Епископа рашко-призренског Павла, потоњег Патријарха српског, где добија име Теодора, а њења сестра од тетке добија име Тавита (данашња игуманија манастира Светог Николе у Својнову). Монахиња Теодора је успешно похађала монашку школу коју је водио њихов духовник, владика Павле, у којој се изучавао Стари Завет и Нови Завет, историја Цркве, катихизис, читање и превођење црквенословенског језика, живот светих отаца…

У манастиру Грачаници, монахиња Теодора пролази кроз сва манастирска послушања: кухиња, башта, дочек и упознавање гостију са историјом цркве, брига о старим монахињама, штрикање џемпера, израда и продаја сувенира. Њеном иницијативом је унапређена манастирска економија: подиже се виноград, обрађује се манастирско имање, развија се пчеларство… По упокојењу игуманије Татјане, обавља и дужност намеснице. У чин мале схиме монаши се 1994. године, а у чин велике схиме бива монашена јануара 2018. године. Својим животом и пожртвованошћу мати Теодора стиче љубав свих мештана Грачанице и шире. Епископ рашко-призренски Теодосије на дан Светог Георгија, 6. маја 2020. године, у манастиру Грачаници доделио је схимонахињи Теодори чин игуманије. Схиигуманију Теодору у позним годинама сустижу многобројне болести, али је то не спутава да буде у непрекидној молитви Господу, Пресветој Богородици и свим светима које је даноноћно призивала. Уснула је у Господу 10. марта 2023. године у Клиничко-болничком центру у Београду.

Извор: Епархија рашко-призренска

Најновије вести