Епископ Методије богослужио у манастиру Мајсторовина

Published On: 13/03/2023

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је, у другу недељу Часног поста – Пачисту, на празник Преподобног Прокопија Декаполита, 12. марта 2023. године, свету архијерејску Литургију у манастиру Мајсторовина.  

У својој архипастирској беседи Преосвећени епископ Методије се осврнуо на одломак данашњег светог јеванђеља, које говори о исцељењу непокретног човека у Капернауму, кога су пријатељи унијели пред Господа Исуса Христа прокопавши кров на кући:- Послије Назарета, гдје је Исус становао док је проповједао населио се у кућу, у Капернаум, у Галилеји, а народ је тражио да чује Његову ријеч, а и да добије исцјељење. Чувши да се вратио, послије проповиједања ту, гдје је становао у Капернауму, дођоше, тискаше се, испунише просторије куће, да их је, каже, толико било да нијесу могли да стану испред врата куће. Онда им је Он казивао ријеч, а што Јеванђеље хоће да каже да је централна тачка Његове мисије било говорење ријечи, односно васкрсавање душе, не само исцјељивање недуга, болести и слабости тјелесних.

-Тако су спустили пред Исуса парализованог човјека, а Исус, видјевши вјеру њихову, упорност и љубав тих пријатеља који спуштају друга да му на тај начин помогну и кроз то изражавајући своју вјеру у Исуса и Његову моћ божанску, Исус одмах каже болесном: Опраштају ти се гријеси твоји. Ту су били, каже Јеванђеље, и неки писмозналци, људи који су припадали елитним религиозним тумачима Торе и Светог писма јеврејског, и који, када су чули да Исус проповједа, долазили да, као врхунски религиозни ауторитети, виде је ли то по Писму и је ли то исправно. Они, каже, сједјели су ту слушајући, а кроз тај свој сједећи положај су изражавали да су они ауторитети јер само ауторитети сједе и слушају, а остали стоје, истакао је владика Методије и додао:

-Мислили су да хули, јер само Бог може опраштати гријехе људима, то не могу људи да раде. Ко је он да се прави Богом? Исус је Духом својим читао мисли њихове, разумједе шта су помислили, Он им се отворено обраћа: Шта мислите, је ли лакше рећи узетоме: Устани и ходи и узми одар свој или рећи: Опраштају ти се гријеси твоји? Зашто је Исус то пред народом рекао врхунским религиозним ауторитетима, који су сједећи слушали и провјеравали сваку Његову ријеч је ли по Писму и по закону као што је у Тори написано?

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести