Свештенства ваљевског намесништава исповедило се у манастиру Јовања

Published On: 15/03/2023

Свештенство првог и другог архијерејског намесништва ваљевског приступило је 10. марта 2023. године светој тајни исповести након Литургије пређеосвећених дарова у манастиру Јовања.

У молитвеном присуству Преосвећеног Епископа ваљевског г. Исихија, богослужењем је началствовао протојереј- ставрофор Драгомир Јовановић, уз саслуживање више свештенослужитеља и појање протонамесника Бранка Чолића, јереја Александра Филиповића и Драгана Станојевића и ђакона Владимира Ракића.

У литургијској проповеди, протојереј – ставрофор Гојко Терзић, парох у Цветановцу, је подсетио на јеванђељске поуке о праштању (Мт 6, 14- 21), указавши да су те речи свештеницима упућене са посебним нагласком и упозорењем:

– Ми никада не смемо сметнути са ума, при читању разрешне молитве, да опраштамо у име Божје. Господ опрашта, ако и ми опраштамо другима. Тај, за све важећи услов опраштања, за нас свештенике има нарочити додатак у односу на мирјане. Ми свештеници смо увек у обавези д гладног нахранимо, жедног напојимо и свакоме помогнемо оним у чему му је помоћ неопходна.

Подсетивши браћу свештенике да је њихова обавеза да превасходно парохијане науче разумевању речи Христове, прота Терзић је рекао да својим примером и начином живота треба да показују како опраштају и са и без епитрахиља:

– Исповедајући већ научене вернике свештеници не смеју заборавити да Господ и њима и верницима опрашта. Нама (свештеницима) опроштај долази кроз наше парохијане, јер смо ми са њима у сталном контакту. И кад нисмо у непосредној комуникацији са парохијанима, долази кроз Литургију и друге свете тајне, молитвословља и речи поуке. Дужност је наша да у сваком тренутку носимо одговорност за њихов начин живота.

Са благослову владике Исихија, свету тајну исповести свештеника првог и другог архијерејског намесништва ваљевског извршили су игуман лелићки Георгије и домаћин, архимандрит Михаило, старешина манастира Јовања.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести