Епископ Атанасије: Верујемо Ономе који је Крст носио на Голготу, на којем је био распет и после распећа устао из гроба

Published On: 19/03/2023

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је 19. марта 2023. године, у Крстопоклону недељу, свету архијерејску Литургију у храму Свете Тројице у Новој Вароши.

Саслуживали су архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић, протојереј Мирослав Михајиловић и протођакон Иван Савић. Том приликом, владика Атанасије је беседио:

– Изнели смо Крст на средину храма и тиме показујемо да на овоме путу не стајемо него пут настављамо. Настављамо да идемо за Христом и не престајемо да се боримо на томе путу. Знамо да Он не воли грех, не воли слабости. Он слабости исцељује а од греха ослобађа, и тражи да не посустајемо и да не грешимо. Чули смо оно што је рекао Господ: Ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе, узме Крст свој и за мном иде. Али, да иде постојано, да иде сигурно и сабрано. И Он нас охрабрује да онда када идемо за Њиме имаћемо живот. Да се не бојимо да када са Њиме идемо да ћемо изгубити, него, ако смо без Њега онда смо губитници. Да бисмо се охрабрили у томе што нам Он говори и што нам обећава, што нам даје, ми се подсећамо данас на Његов Крст, на Његов Пут и Његова Страдања, да запамтимо сваки детаљ који је забележио Јеванђелист. Он, невин, страдао је од јеврејских првака, врховних учитеља и вођа, пострадао од поретка римске власти, римске империје. Све је поднео, ушавши и у гроб, и васкрсао из мртвих, и показао се Васкрсли из мртвих, и зове нас да слободно идемо овим путем, са Њиме, да се не плашимо живети љубављу, као Он, живети праведно. Ето, две ствари су у нашој мисли, нарочито данас, да је неминовно ићи путем страдања, и да се може тим путем, ако идемо за Христом а не мимо Христа, ући у живот вечни. То је према Христовом обећању, а ми му верујемо. Верујемо Ономе који је тај Крст носио на Голготу, на њему био распет и после распећа устао из гроба.

***

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије одржао је 16. марта 2023. године краћи радни састанак са млађим монасима који се подвизавају у манастирима Епархије милешевске. Том приликом су међусобно сагледана искуства и виђења живота са посебним освртом на монашки подвиг којим су се сви запутили, а све на заједничку корист. Договорено је да се, као и до сада, посебно у време Великог поста, неизоставно мора одржати снага молитве и духовног заједништва, како би, у сарадњи са Епископом, истрајали на крсно-васкрсном путу, истовремено иштући од Бога благодат и помоћ, а од Светих Његових подршку, у даљем монашком животу, раду и напредовању ка Царству Небеском.

***

Заменик директора Републичког завода за заштиту споменика културе дипл. инж. арх. Снежана Јејић боравила је 15. марта 2023. године у манастиру Милешеви. Циљ њене посете био је преглед и контрола до сада изведених радова на санацији, заштити и уређењу Саборног храма Вазнесења Господњег, који се проводе по пројекту урађеном од стране Завода. У заједничком сагледавању тренутног стања и прегледу, поред архитекте Снежане Јејић као представника Завода, учествовали су Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, настојатељица манастира Милешеве игуманија Аквилина и представник предузећа Градња из Пријепоља, који је извођач радова, г. Драган Јасика.

У циљу спречавања продора влаге у зидове храма отпочела је друга фаза радова на санацији тротоара – партерне зоне. У складу са усвојеним планом и динамиком извођења, након паузе због зимског периода, настављени су обимни грађевински радови. Увидом у досадашње радове, закључено је да су изведени у свему према пројектној документацији, инструкцијама и сугестијама стручњака – архитекте конзерватора Републичког завода за заштиту споменика културе, као и у одговарајућем обиму и захтеваном квалитету. Заједнички је констатовано да постоје извесни недостаци у поплочавању дела платоа речним облутком и да се на овај начин не могу наставити. Стога је потребно да се изведу пробни радови, различитог методолошког приступа на мањим површинама, узорцима, како би се одабрао најбољи начин и применио у даљем извођењу.

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је посебну пажњу усмерио ка делу платоа где се налази гроб и споменик Епископу милешевском г. Василију нагласивши неопходност потпуне заштите и поштовања тог дела. Провером грађевинских параметара и нивелитета на лицу места констатован је начин обраде којим ће се најцелисходније заштити споменик и уредити његово непосредно окружење. Владика је, размотривши све изнето и указавши на детаље који су за Епархију и сам манастир приоритетни, указао на најважнији задатак који свакако мора бити спроведен, а то је, да све што буде урађено, сходно значају самог храма и манастирског комплекса, мора бити урађено савршено. Са том констатацијом су се сви сложили јер, овакав вид и обим заштите манастирског храма до сада није провођен а био је неопходан, имајући у виду тренутно стање и оштећења настала протоком времена и климатским утицајима.

Након извршеног увида у стање на терену, одржан је радни састанак свих учесника, Епархије, управе манастира, Републичког завода и извођача радова, на којем су сумирани резултати досадашњих интервенција и планирана динамика даљих, посебно у организацији обимних радова на улазном платоу. На састанку је потврђена добра заједничка сарадња свих учесника у организацији и реализацији досадашњих радова и неопходност даљег активног учешћа и праћења до њиховог завршетка.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести