Епископ Иларион: На првом месту су свештенослужитељи дужни да ипуњавају речи Божје

Published On: 20/03/2023

Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион началствовао је 18. марта 2023. године светом Литургијом у зајечарском Саборном храму Рођења Пресвете Богородице.

Пре Литургије, владика Иларион је рукопроизвео г. Милана Милановића у чин чтеца и ипођакона, а затим током богослужења и у чин ђакона. Сабраним верницима на тему прочитаног јеванђелског одељка беседио је протојереј Зоран Голубовић, старешина Саборног храма. Уследила је беседа епископа Илариона:

– Господ није дошао да спасава умишљене, горде и надмене људе који сами за себе, у свом помраченом уму, сматрају  да су праведни, него је Господ дошао да спасе оне људе који за себе сматрају да су грешни, који увиђају своје слабости, који се пред Господом кају и траже милост и помоћ Божју. Само на тај начин ће јеванђелске Христове речи бити правилно схваћене, а онда када човек правилно схвати јеванђелске речи имаће шансу да их, уз Божју помоћ и свој смирени труд, примени у свом животу. Господ више воли ученике који не само да слушају Његове речи, већ их уз слушање и испуњавају. На првом месту су свештенослужитељи дужни да, осим слушања и проповедања, ипуњавају речи Божје. Тако молитвено и смирено желимо и нашем новорукоположеном ђакону, који ће, ако Бог да, сутра ставити епитрахиљ око свог врата и узети бреме и јарам Христов, да служи своме спасењу, да служи Цркви, да служи народу и да својим животом сведочи Христово Јеванђеље и Његову Истину и Силу.

Сутрадан, на Крстопоклону недељу, 19. марта 2023. године, у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Зајечару светом архијерејском Литургијом је началствовао Преосвећени Епископ г. Иларион. који је том приликом, након што је протојереј Јадран Димовски из Епархије шумадијске прочитао исповедно писмо, рукоположио ђакона Милана Милановића у чин презвитера.

– Крст и страдање чине неодвојиви део васкрсења. Дакле, живот вечни и победа над смрћу се не може задобити ако се избегне свака потешкоћа, невоља и искушење које нас сналази у овом свету. Ако јесмо у Цркви Христовој онда треба да на сваки искушење гледамо духовним очима и у ширем контексту, у контексту нашег духовног узрастања, у контексту нашег спасења, у контексту наше поправке и побољшања – рекао је Преосвећени Епископ који је новорукоположеном свештенику пожелео да буде добар посленик на Њиви Господњој на радост и понос својој породици и пријатељима.

Ђакон Милан Милановић је рођен 1991. године у Крагујевцу, где је завршио основну и Прву техничку школу. На Православном богословском факултета Универзитета у Београду завршава основне (2010–2015) и мастер студије (2019–2021) и предаје веронауку у Крагујевцу и околним местима (2015–2022). Био је чтец и појац при Саборном храму у Крагујевцу, а често и послушник у манастиру Острогу. Од 2020. ожењен је Крагујевчанком Маријом, која је студент медицине.

Извор: Епархија тимочка

Најновије вести