Крстопоклона недеља у Саборној цркви у Андријевцима

Published On: 20/03/2023

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је 19. марта 2023. године, у недељу Крстопоклону, када се Црква молитвено сећа Света 42 мученика Аморејска, свету архијерејску Литургију у Саборној цркви Светог архангела Михаила у Андријевици.

Владици је саслуживало свештенство и монаштво епархије, уз молитвено учешће верног народа.

Речима архипастирске беседе сабране је поучио Преосвећени епископ Методије, подсетивши на речи Петра II Петровића Његоша: Крст носитит нама је суђено, страшна борба са својим и туђином, вијенац тежак, ал` је воће слатко, васкрсења не бива без смрти.

-Ми данас, у овој недељи, у средини Часног и Великог Васкршњег поста, када прослављамо Часни и животворни крст, цјеливајући га, оснаживши се, своје клецаве ноге и нејака плећа, на средини Великог поста, молимо се да нам Бог кроз силу своју и силу Часног крста свог из којег избија смисао живота, а то је свјетлост васкрсења, да нам Господ силом својом да снаге и моћи да издржимо до краја у подвигу и посту који смо на почетку узели и да дочекамо свијетли празник Васкрсења, рекао је Владика, осврнувши се на прочитано свето Јеванђеље у којем Господ каже онима који Му сљедују: „Ко хоће, дакле, по својој слободној вољи, не приморан и принуђен, за мном да иде нека узме крст свој и пође за мном“.

-Јер, онај ко жели да сачува живот свој изгубиће га, каже данас у Јеванђељу Христос Господ, а ко изгуби живот свој мене ради, Јеванђеља тај ће га сачувати. Оно по чему смо ми слични Богу, по лику Његовом који нам је Он дао, у бићу нашем, по личности својој по којој смо и боголики. То нам је, та душа наша, центар наше бриге, бављења и поступања нашег у овом животу, јер каже: Ако цио свијет и задобијемо овдје паштећи се за ове земаљске бриге, не значи да се не требамо побринути  за оно што је основно, бити одговорни, трудити се и радити за своју егзистенцију и живот на овој земљи, и за помоћ нашим ближњима, али основан брига је спасити оно што је најдрагоцјеније и најврједније, највећи дар који нам је Бог дао – душу своју спасити, а не изгубити“, беседио је Његово преосвештенство.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести