Митрополит Јоаникије: Господ Исус Христос је дошао да обнови нашу природу

Published On: 20/03/2023

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 19. марта 2023. године, у трећу недељу Часног поста – Крстопоклону, свету архијерејску Литургију у Цркви Светог Николе у Котору, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва и молитвено учешће верног народа.

Високопреосвећени митрополит је у својој бесједи нагласио:- У Крстопоклоној недјељи и прије Великог петка оснажујемо силом Часног крста и да је Господ као свемоћан могао да нађе неки други начин да спасе род људски, да не узлази на крст и не прима тако ужасну смрт ради нас и нашега спасења. Али није, појаснио је Владика, јер је Он дошао у овај свијет из љубави према човјеку. Да се поистовјети са човјеком, да прими људску природу и постане као један од нас, не губећи ништа од свога Божанства, не умањујући ничим своје Божанство, једино показујући тиме своје смирење,

У наставку владика је подсетио:- Господ је дошао не само ради праведника него и ради грешника, да спасе све и да се јави и онима који су у најдубљој отуђености, да прими њихове гријехе на себе, да се с њима поистовјети и просвијетли њихову таму и да их уздигне у славу свога вјечнога живота. Његова жртва, Његово страдање, крст, распеће, понижење, може се само разумјети као крајња Његова љубав, јер права је она љубав која  је спремна на жртву и која се жртвује, а она која није спремна на жртву, показује се као лажна”, казао је Митрополит и поучио сабране да би прави хришћанин, који слиједи пут Божје љубави, требао да увијек буде спреман на жртву, макар по својим моћима. Господ Исус Христос је одабрао да обнови нашу природу, наше савјести, на начин што ће примити живоносну смрт на крсту ради нас и нашега спасења и на такав начин прими сво наше понижење, смрт.

Извор: Митрополија црногорско-приморкса

Најновије вести