Епископ Митрофан посетио Парламент Провинције Онтарио

Published On: 25/03/2023

Његово Преосвештенство Епископ канадски др Митрофан, у пратњи протонамесника Јована Б. Марјанца, секретара Епархије канадске, учинио је 23. марта 2023. године званичну посету Парламенту Провинције Онтарио, највеће канадске провинције у којој живи и највећи број православних Срба.

Повод посете био је позив г. Вилијама Бома, заступника конзервативних хришћана у Парламенту за Брантфорд-Брант, који је имао је кључну улогу у дезигнацији цркава као неопходних места окупљана грађана у току мера током минуле глобалне ковид пандемије.

Његово Преосвештенство Владика г. Митрофан поклонио је г. Боми књигу Света Земља – Уместност Косова академика Гојка Суботића на енглеском језику, што је повело разговор о непрестаном прогону хришћанства у јужној српској покрајини, у самом срцу данашње Европе.

Званични део посете чиниo је обилазак зграде Парламента у Квинс Парку, свечани поздрав чланова Владе  и опозиције делегацији у току заседања Скупштине, као и, што је најважније, састанак са православним члановима Парламента: Јевстатијом Ефи Трантафилопулос (Оквил-Бурлингтон), Шарифом Сабавијем (Мисисага-Ерин Милс), Самом Устерхофом (Нијагара Запад) и министром саобраћаја Каролином Малрони.

И поред многобројних обавеза свих запослених у Парламенту, посебно због тога што се управо тог дана доносио буџет провинције, делегација Епархије водила је корисне разговоре и размену идеја који ће уродити плодом за све грађане Онтарија који се поносе својим српским пореклом и Православном вером. Посебна захвалност за реализацију ово састанка дугује се г. Милану Новаковићу, и г. Матеју Новаковићу, службеницима парламента, и поносним парохијанима Цркве Св. Николе у Хамилтону(Бартон).

Његово Преосвештенство изразио је захвалност г. Боми на гостопримству и благословио рад Парламента Провинције Онтарио, а нарочито запослених православних хришћана и њихових сарадника. Епархијски управни одбор ће у наредном периоду именовати одбор који ће наставити редовну комуникацију са провинцијском Владом како би дошло до скорије реализације заједничких пројеката са Епархијом канадском Српске Православне Цркве.

Извор: Епархија канадска

Најновије вести