Епископ Јеротеј: Молитва душу смирава

Published On: 27/03/2023

У четврту недељу Часног поста, Средопосну недељу, када се молитвено сећамо Светог Јована Лествичника, Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Јеротеј служио је 26. марта 2023. године, у храму Успења Пресвете Богородице у Клењу, свету архијерејску Литургију.

-У четврту недељу Часног поста прослављамо спомен на преподобног Јована Лествичника, великог светитеља из шесто г века и игумана манастира Свете Екатарине на Синају. Свети Јован Лествичник је аутор дела Лествица, које је тако названо по узору на старозаветно виђење праоца Јакова, који је видео како се анђели пењу и силазе по лествицама које спајају небо и земљу, а наша Света Црква увек је сматрала да те лествице представљају Пресвету Богородицу, која је родивши нам Христа  поново омогућила да се попнемо на небо. У Лествици Светог Јована се говори о усхођењу у врлинама које се стичу борбом против страсти, које су насупрот врлинама. Да бисмо се ослободили страсти потребан је подвиг, пост и молитва, о чему говори данашње јеванђеље о истеривању бесомучног духа из онога несрећног младића, говоре речи Христове ученицима: да се овај род изгони само постом и молитвом. Господ говори да наша вера није магија, него је потребан напор, који је везан тескобом и муком, али ако смо упорни уз помоћ Божију можемо да савладамо сваку препреку, истакао је владика Јеротеј и додао,

-Падом Адамовим се уселила у нашу природу склоност према греху и паду, склоност да пре паднемо на земљу него да устанемо, и због тога се говори о лествици која подразумева пењање навише, али подразумева и напор да би се попели. Наш живот је повезан са трудом, подвигом, постом и молитвом и управо се зато у Часном посту помиње овај светитељ, Лествица и ово јеванђеље, јер постом смирујемо своје тело, да не буде обесно, да се умири, и тада се човек сећа Бога, а када се сети Бога он почиње да се моли. Молитва душу смирава, јер је душа пуна страсти које се одражавају на тело, а Свети Јован Лествичник нам  показује повезаност тела и душе и како се страсти душе рефлектују на тело, а страсти тела на душу. Зато постом и молитвом смирујемо тело и душу и пењемо се лествицама, по Божјој благодати једну по једну страст савлађујемо до последње пречке на лествици, а то је бестрашће и живот којим је Адам живео у Рају. Ми се пењемо тим невидљивим лествицама на путу од земље ка небу и те лествице јесу Велики пост којим ми ходимо, полако борећи се у овим данима поста да страсти у себи победимо или барем ослабимо, а човекољубиви Бог то види и наградиће нас уласком у Царство Божије.

Након свете Литургије, Преосвећени епископ је служио мали помен новопрестављеној монахињи Дарији из манастира Светог Василија Острошког на Рожњу.

У светој Литургији, уз благољепије хора „Сабора Срба Светитеља“ из Бање Ковиљаче“, молитвено су учествовали ученици верске наставе и верни народ мачванског краја, те припремивши трпезу љубави након богослужења.

Извор: Епархија шабачка

Најновије вести