Хиљаде људи у Кијево-печерској лаври на Литургији на отвореном

Published On: 28/03/2023

У четврту недељу Великог поста посвећену Светом Јовану Лествичнику, 26. марта 2023. године, Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије началствовао је торжественом службом испред храма Воздвижења Часног Крста Успенске Кијево-Печерске лавре.

Како је саопштило Информативно-просветно одељење Украјинске Православне Цркве, Његовом Блаженству су саслуживали архијереји вишгородски и чернобиљски Павле, бориспољски и броварски Антоније, нежински и прилушки Климент, баришевски Виктор, вишњевски Спиридон, ирпенски Лавр, бородински Марко и скадовски Венијамин са свештенством Лавре.

Хиљаде верника Украјинске Православне Цркве помолило се са својим архипастиром, који је после читања светог Јеванђеља произнео беседу:

– Хвала вам што сте данас дошли да се помолите са нама, а позивам вас на молитву и убудуће, како можете и где можете. Ко може да дође овде нека се са братијом моли у манастиру. Ко то не може, нека се моли на другом месту. Молитва не познаје границе. Ако будемо молили Бога на сваком месту, онда ће Бог услишити наше молитве.

Предстојатељ Украјинске Православне Цркве је подсетио да званичници желе да 29. марта раскину уговор између Лавре и Државног резервата о коришћењу објеката манастира:

Молим ваше свете молитве, молимо Бога да нам допусти да и даље будемо у овом светом манастиру како би братија, која је Лавру подигла из рушевина и учинила је лепом каквом је данас видимо, била овде и молила се Богу. Они се у овом манастиру моле за цео свет. Молимо се да братија настави да врши тај свој подвиг који је толико потребан свету.

Извор: Московска Патријаршија, Украјинска Православна Црква

Најновије вести

Повезане вести