Патријарх румунски Данило одликовао владику Лукијана

Published On: 29/03/2023

Његово Преосвештенство Епископ будимски и администратор темишварски г. Лукијан разговарао је 28. марта 2023. године у Патријаршијском двору у Букурешту са Његовим Блаженством Патријархом румунским г. Данилом и том приликом му пренео поздраве Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

Патријарх Данило и владика Лукијан су разговарали о положају српске заједнице и Српске Православне Цркве у Румунији, као и о могућностима развоја и унапређења сарадње.

За вишедеценијски предани рад и неговање традиционално добрих односа између две помесне Цркве на територији Републике Румуније, патријарх Данило је одликовао владику Лукијана Патријаршијским орденом за архијереје, док је пратњу владике Лукијана, у којој су били архијерејски заменик протојереј-ставрофор Маринко Марков и протосинђел Варнава, одликовао Патријаршијским орденом за свештенослужитеље у виду напрсног крста.

Владика Лукијан је Његовом Блаженству заблагодарио на указаној части која га обавезује да настави путем изграђивања пријатељских односа две Цркве и два пријатељска народа.

Извор: Епархија будимска

 

Најновије вести