Епископ Методије: Љубав је основ на којој се заједница гради

Published On: 03/04/2023

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је, 2. априла 2023. године, у Глувну недељу Великог поста, свету архијерејску Литургију у цркви Богородице Тројеручице у никшићком насељу Кличеву.

Саслуживали су архимандрит Сергије, настојатељ манастира Острога; архимандрит Арсеније, игуман манастира Косијерева; архимандрит Исаија, игуман манастира Бијеле код Шавника, уз молитвено учешће верног народа Никшића.

-Платформа на којој подјела, подвргавање и потчињавање функционише у Цркви не заснива се на истом темељу и основи као што функционишу остале земаљске заједнице. Ово је, управо, порука данашњег Јеванђеља, Христос објашњава: Онај ко хоће да буде први међу вама нека буде свима слуга. То је потпуно ван земаљске логике, како, рецимо, војска функционише. Она би се у том моменту распала и више не би могла да дјелује. Ко хоће да буде највећи међу вама нек служи свима! Како може то јединство Цркве у овом свијету на тој логици небеској уопште да опстане и опстаје цијелих ових двије хиљаде година? Како се не распадне јединство Цркве, која је формирана на тим темељима, којима нас учи Јеванђеље и Христос у данашњем Јеванђељу? Једини начин на којем може Црква да функционише у међусобном потчињавању једни другима, односно међусобном подвргавању, једино је, ако може да постоји, на љубави и у међусобној љубави. Љубав је основ, платформа на којој је то једино могуће и оствариво у овом свијету. Без тога не постоји јединство Цркве, не постоји Црква као небоземна организација, институција и заједница на овом свијету.

У оном моменту и у оној мјери у којој постоји међусобна љубав међу свим члановима Цркве, у тој мјери је Црква сложна, јединствена и слика небеске јерархије и Свете Тројице на крају, Оца и Сина и Светог Духа, који се међусобно воле и поштују, а гдје нема некога већег, који је надређен или неког ко је подређен некоме од те три божанске личности, него су у љубавном јединству, узајамно се потчињавају једна личност другој и њих двије трећој и тако међусобно. То је слика и образац функционисања црквене заједнице у којој постоји видљива јерерхија, а могућа је једино ако постоји љубав као основа на којој се та заједница гради, ствара, увећава и иде ка вјечности – беседио је владика Методије.

Извор: Епархија будиљманско-никшићка

Најновије вести