Цвети у Цетињксом манастиру

Published On: 10/04/2023

На празник Цвети, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 9. априла 2023. године свету архијерејску Литургију у Цетињском манастиру.

Саслуживало му је цетињско свештеномонаштво и свештенство.

У литургијској проповиеди на тему данашњег празника владика је рекао:- Ђаво се толико бојао Крста Христовога унапријед да се видјело да се догађа нешто судбинско што ће потрести и небо и земљу када Господ дође у Јерсалим.

-Господ је водио рачуна о слабостима својих ученика па је учинио превелико и преславно чудо гдје се пројавила сила Његовога Божанства. Прије Његовога уласка у Јерусалим, Он је из гроба васкрсао свога пријатеља четвородневнога Лазара. Он га је позвао ријечју људском, као човјек, али је кроз те ријечи дјеловала сила Божја и мртвац је оживио, казао је владика и додао:

-Када је сутрадан, послије васкрсења Лазаревог Господ ушао у Јерусалим, ушао је као побједитељ смрти. Иако је ушао веома скромно, као обични човјек, као сиромах, као један од нас, јашући на магарету. Није ушао као цар који се враћа из ратнога похода, са побједом и унапријед припремљеним дочеком. Господ је у Јерусалим ушао скромно, али је Дух Свети покренуо цио народ из Јерусалима да изађе у сусрет побједитељу смрти, казао је Митрополит Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморкса

 

Најновије вести