Патријарх са малишанима у сусрет Васкрсењу Господњем

Published On: 12/04/2023

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетио је 11. априла 2023. године, на Велики уторак, у дворишту Конака књегиње Љубице у Београду учеснике манифестације Дечје васкршње чаролије.

Отварању манифестације, поред Патријарха српског г. Порфирија, присуствовали су и други покровитељи традиционалног окупљања: престолонаследник Алексанадар и принцеза Катарина Карађорђевић, заменик градоначелника Београда гђа Весна Видовић, старешина цркве Светог Марка архимандрит Нектарије, директор Музеја града Београда гђа Јелена Медаковић и г. Бранислав Јовић, директор организације Деца Палилуле.

Дечје васкршње чаролије настале су током НАТО агресије. У жељи да деца Београда, иако у условима бомбардовања, као и ранијих година обележе дане Васкрса Организација Деца Палилуле позвала је најмлађе да 9. априла 1999. године, на Велики петак, дођу у Ташмајдански парк, понесу ликовни прибор и барена јаја, уз увек присутну дечју машту. Одазвало се преко 400 деце у пратњи одраслих чланова породица. У манифестацији ове године учествују деца свих узраста, од предшколаца до средњошколаца, са Косова и Метохије, из Ниша, Сремских Карловаца, Јагодине, Бања Луке и Скопља. Другог дана манифестације, на Велику среду, у 12 часова, медијски спонзор манифестације РТС организује изложбу најуспешније осликаних јаја и ликовних радова на тему Васкрса. По традицији, на дан Васкрса, деца ће ићи у обилазак малишана у београдским болницама и у Дому у Звечанској, а након Васкршње Литургије у 12 часова у парку Ташмајдан одржаће се такмичење у туцању шареним васкршњим јајима. Како су организатори најавили сви такмичари биће даривани посластицама најпознатијих посластичара Београда.

Извор: spc.rs

Најновије вести

Повезане вести