Владика марчански Сава: Васкрс је празник живота, наде и радости

Published On: 17/04/2023

На Васкрс, 16. априла 2023. године, свету Литургију у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу служио је Преосвећени Епископ марчански Сава, викар Патријарха српског.

Након Литургије, по традицији, освећени су сир и јаја, као и куличи/пасхе, слатки колачи које за Васкрс припремају православни Руси и Украјинци. Црква, чија се обнова након тешких оштећења које је претрпела у земљотресима 2020. године приводи крају, била је премала да прими све који су се у њој сабрали како би прославили празник Васкрсења Господњег. Владици Сави је саслуживало свештенство Саборног храма, а хором је дириговала Олена Циглењак.

Васкршњу посланицу Патријарха српског Порфирија прочитао је протојереј-ставрофор Душко Спасојевић, старешина храма, а владика Сава је по завршетку Литургије поздравио сабране и истакао да се радосним поздравом ‘Христос васкрсе!’ поздрављају ”милиони наше браће. Поздравља се и птица у гори, и природа, и сунце са месецом, сведочећи и потврђујући да Христос више није у гробу“. Епископ Сава је казao  да :- иако смо јуче стајали пред гробом Христовим, оплакујући Његову жртву за човека и спасење његово, ево већ данас се радујемо, као што су се ономад у Јерусалиму радовали Његови ученици”. Викар Патријарха српског рекао је да је ”Васкрс празник живота, наде и радости, јер после Васкрса не постоји више ни један разлог за тугу и жалост, и пожелио да радост васкрсења буде увек садржај наших живота и да ту радост чувамо као зеницу ока свога. Васкрс је празник живота, наде и радости, јер после Васкрса не постоји више ни један разлог за тугу и жалост. Нека речи о Васкрсењу Христовом буду залог који ћемо чувати у нашем животу док год постојимо”, поручио је владика Сава.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Најновије вести