Епископ хумски Јован: Није више васкрснут само Христос него смо васкрснути и ми

Published On: 19/04/2023

Његово Преосвештенство Епископ хумски г. Јован служио је , 17. априла 2023. године свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светога Саве у Берлину.

Беседа е пископа Јована:

Као што је отворен Христов гроб тако ће бити отворени и гробови свих нас, драга браћо и сестре, и биће превазиђена смрт и свако ограничење телесно, духовно или душевно које било ко од нас има. У овом свету у коме живимо искуствујемо разна ограничења: у разумевању, у нашим телесним способностима, у емоционалним способностима, муче нас различите муке али Господ Исус Христос је све те муке, које смо ми као човечанство и као појединци изазвали или направили, узео на себе, приковао на крст и понео све те муке и недаће са Собом у гроб и нас опет обновио и вратио нам људско достојанство васкрсењем из мртвих. Није више васкрснут само Христос него смо, драга браћо и сестре, васкрснути и ми.

Почело је наше васкрсење и гробови више не могу да издрже ту силу и снагу, иако нам се понекад у овом свету чини да немамо снаге и да нас притишћу муке и недаће којима никада неће бити краја, истина је потпуно другачија, а то је да ће те муке да се заврше и окончају много брже него што нам се чини и да ће Господ Својим доласком и васкрсењем свих и свега из мртвих, да успостави ново будуће царство Божије. Ми треба за то царство да се припремамо отварањем својих срца, драга браћо и сестре. Ми не можемо ништа учинити и ничим не можемо суштински допринети али можемо да одговоримо на тај позив тако што ћемо отворити своја срца за Божанску благодат и тако што ћемо дозволити Господу да у наша срца излије Своју благодат и Своју љубав, да и ми као што он нама опрашта и као што нас подиже и васкрсава из мртвих, да и ми тако благодаћу Његовом праштамо свим људима и целом свету, знајући да је све што је супротно од љубави заправо погрешно, не само зато што представља начин живота супротан Божанским заповестима, него зато што ми сами себе, драга браћо и сестре, на тај начин лишавамо тога превеликог благодатног дара.

Извор: Епархија диселдорфска и немачка

Најновије вести

Повезане вести