Епископ Иларион: Господ свакодневно чини многобројна васкрсења умрлих људских душа будећи их својом љубављу

Published On: 24/04/2023

Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је 23. априла 2023. године свету архијерејску Литургију на Томину недељу у манастиру Буково, уз саслужење братства манастира.

Тумачећи свето јеванђеље и данашњи празник, Преосвећени владика је рекао: – Господ свакодневно чини многобројна васкрсења умрлих људских душа будећи их својом љубављу и ради своје љубави. Зато, драга браћо и сестре, у овај дан се ми поново заједно са Светим апостолом Томом уверавамо потпуно у васкрсење Христово, да оно није било само привид, да није васкрсао само дух него да је Господ потпуно и телом васкрсао, телом које је преображено и кадро да победи окове смрти. Таквим телом је Христос васкрсао и таквим телом се Господ вазнео ради нас и ради нашега спасења.

Епископ је, такође, подсетио вернике да је Господ дао апостолима власт да људима грехе опраштају и да их разрешавају, а преко апостола даје је епископима и преко њих сваком свештенослужитељу који је по чину, поретку и канону кадар да стави епитрахиљ на себе да верни народ исповеда водећи га ка Царству небеском путем Христовим.

Извор: Епархија тимочка

 

Најновије вести