Епископ Херувим: Искушења су многа, али са Христом можемо све да претрпимо

Published On: 24/04/2023

У Томину недељу, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је 23. априла 2023. године свету архијерејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини.

Саслуживали су архимандрит Мирон (Вучићевић), настојатељ манастира и протођакон Војислав Николић.

Епископ Херувим је после заамвоне молитве изговорио беседу:- Христос Васкрсе! У Тајни Христовог Васкрсења дочекасмо и Томину недељу, недељу Антипасхе. Део смо радости која се неизмерно излила ради љубави Божије према човеку. Суштина живота и јесте да живимо у Тајни Васкрсења, то је темељ нашега живота. У Страсној недељи пролазили смо кроз све муке које је Господ претрпио ради нас и нашега спасења, али смо дошли и до Васкрсења када су се испунила сва ишчекивања људског рода. Бог не долази у свет ради своје славе, него због љубави. Све ово догађа се да би човек могао бити у благодати, у љубави и загрљају Господа Исуса Христа. Искушења су многа, али са Христом можемо све да претрпимо. Господ нам даје снагу и наду за победу над искушењима.

Човек треба и себе смиравати, гледати на себе и свој грех, на своју самовољу. Господ Исус Христос пример је смирења, својим Страдањем и Крсном Жртвом показује надчовечанско смирење. Можемо да се поучимо тиме, јер ако имамо вере и зрно горушичино имаћемо мир који Господ Исус Христос у Јеванђељу по Јовану даје својим ученицима. Мир треба да се усели у душу и срце свакога од нас, без тог мира не можемо да подразумевамо један хармоничан живот. То је живот у Цркви, у љубави Христовој. Свет данас нема љубави, владају мржња и нетрпељивост, завист, љубомора и све оно што човека не гради онаквим какав он треба да буде. Упали смо у грех и немамо вере у Бога. То нам потврђује и Свето Јеванђеље које нам говори о апостолу Томи који није веровао у Христово Васкрсење. Господ Исус Христос долази и говори апостолу Томи да стави руке у ране од клинова, да не буде неверан него веран. Сви ми требамо да исповедимо веру и да кажемо: ”Господ мој и Бог мој”. Учинимо то у правој вери, у истинској љубави и саможртвовању за друге.

Наши односи треба да су увек у љубави, требају увек да се изграђују. Па тако не можемо сваки укор и критику схватити као злу намеру, него су чак и те ствари на изграђивање човека и на љубав. Пут до самоисправљања јесте онај уски пут који води у Царство Божије. Пут до Царства засут је великим искушењима и великим мукама, али је то спасењски пут до загрљаја Створитеља, пут до љубави која се испунила и на овом Светом богослужењу. Требамо да узвратимо Богу на љубав да бисмо били синови и кћери Божије.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска

Најновије вести