Свечано прослављена крсна слава Епархија зворничко-тузланске

Published On: 24/04/2023

Поводом крсне славе Eпархије зворничко-тузланске – празника Живоносног Источника, преосвећена господа епископи зворничко-тузлански Фотије, горњокарловачки Герасим и осечкопољски и барањски Херувим служили су  21. априла 2023. године свету архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Дервенти, уз молитвено учешће многобројног верног народа и више од две стотине свештеника из Епархије зворничко-тузланске. Појао је Византијски хор Свети Роман Мелод из Брчког.

– Велико је задовољство данас бити у Дервенти и поделити васкршњу радост са верним народом. Прво желим да захвалим владикама Герасиму и Херувиму, који су данас заједно са нама на епархијској слави у спомен великог и дивног празника, Источног петка – Живоносног Источника, празник посвећеног чудотворном извору Пресвете Богородице на којем су се многи људи исцелили од разних болести, рекао је владика Фотије и посебно нагласио потребу описану у јеванђелском одељку прочитаном на светој Литургији тог јутра: – Не будимо трговци у храму! Будимо пастири народа Божјег! Носимо тежак крст тренутка у коме живимо. Наше Косово је распето. Православни народ страда у Украјини. Прогоне свештенство и монаштво највеће тамношње светиње, Кијево-Печерске лавре. Како све то да носимо? Једини начин је да се ослободимо старог човека и да се у нас усели Христос благодаћу Духа Светог. Падаћемо и тада, али ћемо и устајати.

– После 18 година Дервента је поново домаћин прославе славе Епархије, што свједочи о каквом се значајном догађају ради. Томе у прилог говори и посјета тројице епископа и око две стотине свештеника који ће понијети лијепе успомене из Дервенте. Ја сам данас испуњен радошћу јер је из Дервенте послана лијепа порука православним вјерницима, нагласио је нагласио је градоначелник Милорад Симић. Прослави крсне славе су присуствовали председник Скупштине града Дервента г. Мирко Земуновић и представници друштвено-политичког живота из Посавине.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести