Хиландар као надахнуће

Published On: 28/04/2023
Синоћ, 27. априла 2023. године, благословом Његове Светости патријарха српског Порфирија, у великој дворани Задужбине Илије М. Коларца у Београду, одржана је светска премијера Свечане поеме Хилендар за велики симфонијски оркестаркомпозитора Владимира С. Милошевића (1901-1990).

Целовечерњи програм наслова Хиландар као надахнуће је започео наступом византијског хора Роман Мелоди из Брчког и наставио се концертом за клавир и оркестар Ноћ у Хиландару Светислава Божића што је био увод у извођење Свечане поеме за симфонијски оркестар – Хилендар.

Поводом премијерног извођења Симфонијске поеме о Хилендару, окупљенима у Коларчевој задужбини обратили су се епископ шабачки господин Јеротеј у име Његове Светости патријарха Порфирија и архимандрит Методије, игуман свете царске лавре Хиландара.

Обраћање епископа шабачког господина Јеротеја

Пре извођења свечане поеме за симфонијски оркестар о царској лаври Хиландару епископ шабачки господин Јеротеј је рекао: „Вечерашње вече сведочи о томе да је Хиландар наше свестрано и непресушно надахнуће; стајна тачка са које се истовремено гледа на оба света – на историју и вечност. Имати Хиландар, значи имати такав благослов да непогрешиво знамо ко смо и шта смо, али и какви треба да будемо, чему ваља да тежимо – да безусловно будемо чеда Божја, пријатељи сваког човека и неућутни весници Васкрслог Христа – Бога љубави!

Радостан сам што сам вечерас са свима вама, организаторима, покровитељима,  извођачима, свима сабранима под сводовима овог дивног храма културе… „

Премијери су присуствовали и викари Патријарха српског Порфирија епикопи: марчански г. Сава, липљански г. Доситеј, новобрдски г. Иларион и јегарски г. Нектарије.

Хилендар – свечана поема за симфонијски оркестар Владимира С. Милошевића први пут је изведена у Банским дворима у Бања Луци 25. априла 2023. године и у Коларцу у Београду два дана касније, благословом Његове Светости патријарха српског господина Порфирија.

Владимир С. Милошевић је написао Симфонијску поему Хилендар за симфонијски оркестар 1972. године након повратка са ходочасног путовања на Свету Гору. „У дјелу је музичким средствима приказано све оно што сам тамо чуо и видио и то како слиједи, “ навео је на почетку партитуре истакнути бањалучки композитор.

Организатори светске премијере поеме Хилендар су манастир Хиландар, Академија уметности Универзитета у Бања Луци, Музиколошко друштво Републике Српске и Задужбина Светог манастира Хиландара.

Најновије вести