Долазак патријарха празник за Републику Српску

Published On: 02/05/2023

Након освештења обновљеног Храма Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду, Патријарх Порфирије, посетио је Храм Свете Тројице у Бањалуци, а у Владичанском двору примио га је Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Јефрем у присуству председника Републике Српске Милорада Додика.

 

Сусрету је присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије.

Обнова и изградња православних храмова помаже духовну обнову православне заједнице, где год се она налазила, јер храмови представљају душу сваког насеља, порука је са овог сусрета.

Патријарх Порфирије је истакао да реалност љубави Божије према човеку постаје нада, вера и реалност, те бића чини достојним вечности.

– Отуда смо се сабрали духовним поводом у Републици Српској на више страна и имали благослов да се сретнемо овде код владике у духу, љубави и радости празника Васкрсења Христовог. Молећи се Богу да Господ подари свим људима који овдjе живе мир, радост, међусобно разумевање сваком човеку и његовој породици – рекао је патријарх Порфорије новинарима.

– Искористио сам прилику да му пожелим добар боравак и да кажем да је народ Српске вјерујући, да је посвећен Српској Православној Цркви – изјавио је Додик након што се у Владичанском двору у Бањалуци састао са патријархом Порфиријем и владикама бањалучким Јефремом и бихаћко-петровачким Сергијем.

Додик је нагласио да се у овом тренутку гради око 50 храмова, што говори о томе да то народ и жели.

– Наша сарадња је добра. Увијек је стабилно друштво и наша српска национална заједница тамо гдје власт и Црква немају неки посебан проблем, гдје заједнички дјулују на томе да очувају мир и стабилност – рекао је Додик.

Извор: spc.rs

Најновије вести

Повезане вести