Митрополит Јоаникије: Мироносице су истински сведоци Христовог Васкрсења

Published On: 02/05/2023

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије служио је 1. маја 2023. године свету архијерејску Литургију у цркви Светог Јована Крститеља у Горњим Бандићима.

У архипастирској беседи, митрополит је рекао:- Како је Господ откривао Своју вољу да ће отићи у Јерусалим, да ће добровољно пострадати и да ће бити предат судијама и клеветницима и римским властима да га разапну, тако су се ученици Христови узнемиравали духом. Они су се разбјежали и издали га, јер је страх ушао у њихове кости, и по Васкрсењу опет сабирају се и Господ им враћа њихово првобитно достојанство. Господ је снисходио њиховим слабостима, а жене мироносице остадоше под крстом заједно са Пресветом Богородицом и Светим Јованом Богословом и видите чуда како се они који се заклињу да ће бити најхрабрији, покажу као кукавице, жене мироносице које се ничим нису истицале, осташе са христом до краја, рекао је владика и истакао да је цела ова недеља, Недеља жена мироносица, истинских сведока Христовог Васкрсења.

-Господ је све опростио свим Светим апостолима и све их загрлио, они су се силом Васкрсења Христовога толико утврдили, да у њихова срца није могао ући више никакав страх, нарочито након силаска Светога Духа, те су пуноћом истине и љубави, били спремни да пострадају исто као што је пострадао Христос. Сви су пострадали, осим Светог Јована Богослова који је једини гледао Христову смрт и био удостојен да на природан начин мине из овоземаљског живота. Видите на чему је утврђена Црква Христова, на Његовом учењу, на чудима, на Његовом цјелокупном дјелу, али без Васкрсења Христовога, било би онако као што је било на Велики петак. Много пута Црква Христова долазила у стање Великог петка, много пута гоњена, али ипак опстала јер је кријепи Васкрсење Христово, исто као што су се апостоли вратили у неразориву заједницу са Христом након Његовог Васкрсења. Васкрсење је нови живот, нова реалност, ново осјећање, нова извјесност коју Црква Божја живи кроз сву историју, нагласио је митрополит Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести