Дани Светог Василија у Мркоњићима

Published On: 13/05/2023

На празник Светог Василија Острошког и Тврдошког, Владика захумско-херцеговачки г. Димитрије началствовао је светом архијерејском Литургијом у манастиру посвећеном Светом Василију у Мркоњићима, његовом родном месту.

– Свети Василије је свуда пратио позив љубави Божје: Ако ко хоће за мном да иде, нека се одрекне себе, нека узме крст свој и иде за мном. Тај дјечак није полагао наде у своју силу, већ у силу Божју, знајући да је Бог превелики, премудар и пресилан. Одрекао се себе, узео крст свој и све што му је долазило у животу сматрао је као Божју вољу, као љубав Божју и као прилику да се исправи и буде бољи. Ићи за Христом и данас значи изучавати Јеванђеље, живјети по Јеванђељу, чујући ријеч Божју држати је. То није мање него што су имали Свети апостоли и они који су живјели у времену кад је Бог ходио међу људима на земљи, јер у Цркви Божјој човјек има живо присуство Христово. О Светој Ани, мајци Светог Василија, истинито је свејдочанство које су Мркоњићани оставили и сачували. Она припада старим преткињама, које се, следујући ријечима апостола Петра, нису украшавале споља, већ су украшавале скривеног човјека срца. Украшавале су се у непропадљивости тихога и кртокога Духа, а управо то су осјетили присутни при обретењу моштију, јер се тихост и кротост увијек осјети тамо гдје је Бог присутан и гдје показује своју нарочиту милост.

Након свечаног литијског хода, извршено је освећене славског колача, а мошти мајке Светог Василија, које су свештеници носили на челу литије, унесене су у храм.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести