Епископ Силуан: Свети Василије Острошки Чудотворац је био онај који је заволео Бога више него било шта у свом животу

Published On: 13/05/2023

Празник Светог Василија Острошког, и ове године, протекао је у знаку молитвеног сабрања у манастиру Пустиња, чија је капела посвећена славном чудотворцу са Острошке греде.

Свету Архијерејску Литургију су служили Њихова Преосвештенства Епископи аустралијско- новозеландски г. Силуан и ваљевски г. Исихије, уз саслуживање архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и више свештенослужитеља, као и појање певнице и молитвено учешће сестринства предвођеног мати игуманијом Нином.

Откако је 2010. године у манастиру Пустиња отпочео свој црноризачки пут служења Богу, примивши монашки постриг од свог духовног оца блаженопочившег владике Милутина, Епископ аустралијско-новозеландски Силуан увек радо долази у ову  светињу. По благослову владике Исихија предводио је литургијско сабрање и произнео празничну беседу. Надахнут Јеванђељем (Лк 6, 17- 23) у коме је описано долажење народа Господу Христу са свих страна, владика Силуан је навео;

– Сама наша природа осећа потребу за Богом, јер је, према учењу Светих отаца, наша душа по природи и хришћанка. Ми не можемо да нађемо утехе, мира и спокоја нигде, осим у Господу Христу. Како су се људи тискали око Господа  тада, тако чине и данас. Не може човек  да нађе утеху, да нађе самог себе у пуноћи својој уколико тражи себе ван Христа. О томе нам сведочи свепристуна криза идентитета на западу, али и код нас. Адам је, мислећи да ће наћи рај за себе, остао без раја. Тако и данашњи човек у трансродности и другим заблудама овог света покушава да нађе себе, односно прошири своје видике и потенцијале одвојен од Бога. Трагично уздише ова твар и сам човек у њој када је у беспућу. Данашње јеванђеље нас подсећа да је наше место поред Господа Бога и да се требамо окретати ка Њему и хитати Њему. Он је оваплоћена истина и потврда томе је у Његовим светима- диван је Бог у светима својим, Бог Израиљев.

У православљу се рађају се свети Божји изданци и потврде истинитости јеванђеља Христовог. Ми смо призвани да се угледамо на светитеље као што је данас прослављани Свети Василије Острошки, због ког су Острошке стене постале као јеванђељско место где многи долазе да нађу утеху и где многи препознају да је жив Бог, а не плод неке овосветске мудрости. Велика ке радост  када прослављамо Светог Василија и све угоднике Божје, који су претворили своје биће у храм Духа Светог. Свети Василије Острошки Чудотворац је био онај који је заволео Бога више него било шта у свом животу. Кроз ту љубав је крунисао своју љубав за ближње и дошао до праве љубави. Победио је оно што је највећи непријатељ људски- егоизам, себељубље, а онда христољубљем и богољубљем дошао до правог братољубља. Тиме је постао велика утеха за српски народ, који је много страдао у то време од Турака и латинске јереси прозелитизма, која је долазила из Рима. Као пастир добри, Свети Василије се борио за свој народ. Поред молитве, све што је имао давао је потребитима. Он је преобразио српске земље и упалио велику светиљку, која обасјава род људски из Острошке стене и указује на Господа Христа и силу Његову. Данас се молимо Светом Василију да њива наше земље може да рађа плодове. Не чуди ништа од свега што се дешава у свету, јер какво је духовно стање, такви се плодови и јављају. Зато је важно да се преко наших светих угодника увек враћамо Господу Богу и истинском себи. Свети Василије није под Острошком стеном да се неко томе задиви, него је велика опомена српском роду, свеправославном и људском роду. Опомена да Бог Господ постоји и посматра посебно оне народе који су Га упознали и везивали се за Његову истину. Свети Сава и Стефан Немања су нас везали за брод Цркве, за вечне вредности. Зато смо дужни да се овим празницима присетимо нашег пута – поручио је владика Силуан.

Благодарећи владики Силуану на благослову који доноси из најудаљенијих крајева српске дијаспоре, на бризи о Српској Цркви у туђим крајевима, владика Исихије му је пожелео добродошлицу у Ваљевску епархију и пустињску светињу, као и да благослов Светог владике Николаја и Преподобног оца Јустина увек буде са њим и да га пренесе свом свештенству и верном народу у богомчуваној Митрополији аустралијско- новозеландској. Владика Силуан је узвратио речима благодарја на великој љубави владики Исихију и пренео поздраве и молитвене жеље свештенства и епархиота са Петог континента, који духовно опстаје благодаћу светиња у матици.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести