Епископ Јован: Ми већ овде и сада предокушамо вечни живот

Published On: 22/05/2023

У Саборном храму у Крагујевцу на дан Појаве Часног Крста у Јерусалиму и спомен Светог мученика Акакија, 20. маја 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију.

– Верујемо ли у Бога и живимо ли том вером, ми већ овде и сада предокушамо вечни живот, то Царство Небеско. Царство небеско је унутра у нама, како каже Господ наш Исус Христос. Ако у нашем срцу нема вере у васкрсење, онда смо људи без вере. Када све то знамо, зар нам није довољно да проведемо живот у радости, да се радујемо што је Господ Христос васкрсао! То нам даје наду чак и у моменту смрти, да не паднемо у очајање, јер ћемо знати да телесна смрт није крај, већ само прелазак из смрти у живот из привременог живота у вечни, нагласио је владика Јован и додао:

-Све у животу треба да нам буде разумно. Молитва, подвиг, труд, љубав, вера и нада – све то треба да буде разумно. Али, потребно је молити се да нам Бог да правилно расуђивање. Ако не расуђујемо правилно, не можемо исправно живети нити доносити правилне судове. Да би нас вукови уловили, непрестано нам подмећу замке не би ли смо изгубили веру да би човек поверовао да Бог не постоји. Када човек изгуби веру, губи све. Треба да размишљамо чиме су то људи престали да буду словесне овце Христове. Тиме што су одбацили бесмртност и приграбили смртност; што су вечност заменили са пролазношћу; тиме што је човек више заволео грех него врлину. Када човек не заволи врлину, онда ништа не преостаје у њему. Када је човек тако обузет грехом, он постаје као дивља звер. „Вером ходимо, а не знањем“, како каже апостол Павле (2Кор 5, 7).

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести