Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону подржава пројекте Српске Цркве

Published On: 22/05/2023

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону г. Арно Гујон организовао је 18. маја 2023. године радни ручак за епископе из дијаспоре који у Београду присуствују Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве.

Састанку, сазваном ради разговора о могућностима присније сарадње са државним органима, образовним и културним установама у Србији, а на опште добро српског народа који живи широм расејања, присуствовали су преосвећена господа епископи новограчанички средњоамерички Лонгин, канадски Митрофан, британско-скандинавски Доситеј, источноамерички Иринеј, аустријско-швајцарски Андреј, аустралијско-новозеландски Силуан, буеносајрески и јужноамерички Кирило, западноевропски Јустин, хумски Јован и моравички Антоније.

Том приликом, г. Гујон је поручио да Управа подржава пројекте Српске Православне Цркве у дијаспори, јер је Црква стожер окупљања Срба у расејању и чувар идентитета и вере у дијаспори. – Сваке године Управа финансира вредне пројекте у сарадњи с Црквом. Прошле године смо, на пример, опремили учионицу Колеџа Светог Саве у Аустралији, основали смо, уз помоћ владике Андреја, допунске школе српског језика на Малти и помогли окупљање дијаспоре поводом верских празника, а финансирали смо и издавање неколико књига, рекао је г. Гујон.

Састанку су присуствовали и директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Владимир Рогановић и његов помоћник др Марко Николић.

Извор: Епархија источноамеричка

Најновије вести